Topartikelen over bruinrot
Bruinrot
Bruinrot is een aardappelziekte die wordt veroorzaakt doordat de plant besmet is met de bacterie Ralstonia.
Verspreiding
Een belangrijke besmettingsbron van bruinrot is besmet oppervlaktewater en het gebruik van besmet pootgoed. Met gronddeeltjes die door water, werktuigen en fust worden meegevoerd kan de bacterie zich eenvoudig verspreiden.
Hoe herken je de bacterie?
Een bruinrotaantasting in het veld is te herkennen aan verwelkte bladeren aan de top van een stengel. Een aangetaste knol is te herkennen doordat de vaatbundelring verkleurd is.
Preventie
De bacterieziekte laat zich alleen door goede hygiënemaatregelen tegenhouden. Beregenen en het vullen van de spuit met oppervlakte water is verboden. Het gebruik van door de NAK goedgekeurd pootgoed geeft de beste garantie op gezond uitgangsmateriaal. Pootaardappeltelers kunnen zich dan verzekeren tegen de schade van een bruinrotbesmetting.
Ten slotte nog meer weten over bruinrot in (poot)aardappelen? Lees er hier dan alles over!