34 veldproeven met niet-kerende bodembewerking, strip-till, volleveldszaai, aangepaste plantmachines, ruggenteelten en nog veel meer. GOMEROS voerde 4 jaar lang onderzoek naar erosie in groenten en maïs.
Wat is Erosie?
Brongerichte erosiebestrijding zorgt ervoor dat water en bodemdeeltjes niet kunnen afstromen. Op deze manier blijft het opbrengstpotentieel van het perceel zowel op korte als op langere termijn behouden. Dit kan door de kracht van het water te breken, het water beter te laten infiltreren en door de bodemkruimels (aggregaten) sterker te maken zodat de bodem minder verslempt en bodemdeeltjes niet worden meegesleurd door het water. Vuistregels voor effectieve brongerichte erosiebestrijding zijn:
- Goede bodemzorg door het organisch koolstofgehalte en pH op peil te houden. Hierdoor verbetert de structuur en wordt de bodem meer weerbaar tegen inslaand en afstromend water
- Bodemverdichting vermijden zodat het water goed in de bodem kan dringen
- De bodem zoveel mogelijk bedekt houden met gewassen, groenbedekkers, mulch en gewasresten, vb. door niet-kerende bodembewerking of strip-till of een mulchlaag
- De bodem niet fijner leggen dan nodig en extra ruwheid creëren waar mogelijk, bv. door het aanleggen van drempeltjes tussen ruggen of rijen en tandbewerkingen tussen ruggen.
- Preferentiële lijnen, waarlangs water versneld afstroomt, vermijden, bv. door bandensporen te wissen, vollevelds te zaaien of aandruklijnen ruwer te maken.
Erosie voorkomen
Erosie is een probleem dat de jongste jaren meer onder de aandacht kwam, o.a. wegens de gewijzigde randvoorwaarden op de sterk erosiegevoelige percelen in Vlaanderen. Niet-kerende bodembewerking, maar ook een hele reeks van andere teelt-technische maatregelen werden de voorbije vier jaar uitgetest en verbeterd in het GOMEROS-project om erosie te voorkomen in groenten en maïs. Participatie van de sector was doorheen het project steeds belangrijk.
GOMEROS-project
Teelttechnieken om erosie te beperken moeten niet alleen preventief zijn tegen erosie, ze moeten ook praktisch haalbaar zijn voor de teler, zonder opbrengstdervingen. Naast optimalisatie van bestaande technieken, werden ook technieken uitgetest die door de landbouwers zelf werden aangehaald. De opgedane kennis wordt online ontsloten voor het brede publiek (zie www.gomeros.be en ILVO mededelingen 226, 241, 251, 256 en 257). Voor de landbouwers werden “Gewas- en techniekfiches” opgesteld die per teelt een overzicht geven van de oorzaken van erosie, concrete technieken om erosie aan te pakken en enkele bijhorende praktische tips.