Het omzetverlies voor de land- en tuinbouwsector door de coronacrisis voor de maand mei is opgelopen tot 25 procent. Dat is meer dan de 21,5 procent in april. Dat blijkt uit 2 bevragingen die de Boerenbond samen met de Nationale Bank deed bij zijn leden begin april en begin mei.
“Het feit dat de volledige agrovoedingssector meteen werd erkend als essentiële sector, heeft geholpen om de eerste klappen van de crisis op te vangen”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Maar dat neemt niet weg dat de impact op onze sector enorm is.”
Omzetverlies akkerbouw 28%
De afgelopen weken was er in de media vooral aandacht voor het omzetverlies in de sierteelt en aardappelsector. Ondanks een licht herstel door de heropening van de tuinbouwcentra noteerde de sierteelt in mei nog steeds een omzetverlies van 31 procent. In april was dat 53 procent. “Dat is voor die sector een gigantisch verlies”, zegt De Becker. “De siertelers waren niet alleen de start van hun seizoen kwijt, maar ook hun afzetkanalen in binnen- en buitenland.” Ook de akkerbouw (met inbegrip van de aardappelsector) leed in mei een omzetverlies van 28 procent, terwijl dat in april slechts 14 procent was.
Ook andere sectoren waren er forse verliezen door de daling van de binnenlandse vraag en van de uitvoer. Het omzetverlies in de varkenssector wordt voor mei geraamd op 35 procent. In de melkveebedrijven bedraagt dit 24 procent en in de pluimveesector 25 procent.
“Overenthousiasme korte keten nuanceren”
Thuisverkoop heeft positief effect
Uit beide bevragingen blijkt dat 1 op de 3 bedrijven dat zich richt op de korte keten, met thuisverkoop, geen omzetverlies geleden heeft. Toch liet maar 15 procent een echte omzetstijging optekenen. De volledige groep van landbouwbedrijven die aan thuisverkoop doen, zag een omzetverlies van 18 procent. Dat verlies ligt evenwel lager dan het gemiddelde omzetverlies in de totale land- en tuinbouwsector. “Hoewel dit verhaal een positieve impact heeft gehad op de korte keten, moeten we het overenthousiasme een beetje temperen”, aldus De Becker. “Maar thuisverkoop heeft vast en zeker een bufferend effect.”
Landbouwbedrijven met andere verbredingsactiviteiten, zoals vorming, hoevetoerisme, teambuilding tonen dan weer een heel ander beeld. Zij zijn extra hard getroffen met omzetverliezen tot 40 procent.
Bezorgdheid over impact coronacrisis
De ondervraagde land- en tuinbouwers tonen zich “uitermate bezorgd” over de impact van de coronacrisis. Eén op de vier is zelfs “sterk bezorgd”. De helft verwacht binnen een half jaar liquiditeitsproblemen, 18 procent onder hen al in het komende kwartaal. Het faillissementsrisico op korte termijn blijft relatief beperkt tot 4,2 procent. 78 procent van de bedrijven die plannen hadden voor investeringen hebben deze uitgesteld. Ruim de helft spreekt van uitstel zonder datum.
Bron: VILT