V.l.n.r Akkerbouwer Sjako Priem, eigenaar Oldenhuis Agro Boelo Oldenhuis, in- en verkoop bij Oldenhuis Agro Eegert Feitsma en vertegenwoordiger bij VISSER Bolsward Feite Bakker.
Het middelgrote akkerbouwbedrijf Priem in het Noord-Groningse plaatsje Spijk beslaat in totaal 120 hectare. Bij het inschuren van aardappelen, granen en de uien draait het bij Priem om efficiëntie en capaciteit. Al decennia lang werkt Sjako Priem samen met VISSER Bolsward en Oldenhuis Agro. “De gehele inschuurlijn is robuust en betrouwbaar.”
Vertrouwen op mechanisatie
Dat lijkt een logisch statement, maar dat is voor Priem een doorslaggevend argument: “Het is voor ons enorm belangrijk om de producten op een snelle en goede manier van het land in de schuur te krijgen. Dat komt soms heel nauw. Afgelopen najaar hebben we onze laatste aardappelen kunnen rooien vlak voordat de eerste echte nachtvorst kwam. Op dat soort momenten moet je kunnen vertrouwen op je mechanisatie om tijdig alles netjes in de schuur te hebben liggen.”
Inschuurlijn
De Groningse teler teelt op slempgevoelige grond, die echter wel met een hoge opbrengstpotentie biedt. maximale uit de teelt te halen heeft de familie Priem een eigen visie ontwikkeld. Samen met VISSER Bolsward en dealer Oldenhuis Agro lukt het telkens weer om die ideeën ook tot uitvoering te brengen. Zo diende Priem een verzoek in om de inschuurlijn aan te passen naar zijn bedrijfsvisie: “Ik heb hier een systeem staan met heel veel rollen Om het achter elkaar. Deze rollen vergroten de zeefcapaciteit waardoor we uiteindelijk een soepeler lopend geheel krijgen.”
Keukentafel
Het idee ontstond aan de keukentafel, want daar wordt door de familie Priem voortdurend gesproken over mogelijkheden om dingen te verbeteren. “Mijn zwager werkt al met een soortgelijk systeem en die vertelde dat een paar extra rollen meer effect hebben dan een uittrekband. We hebben nu veel meer zeefcapaciteit. Als je ziet hoe hard wij draaien, dan kun je niet anders concluderen dat het werkt.” De ideeënbus van Priem is echter nog lang niet leeg. De inschuurlijn bestaat nu uit een stortbak, een telescoopband en een hallenvuller. Samen met VISSER Bolsward en Oldenhuis Agro wordt er nu gewerkt aan een extra toevoeging op de bestaande hallenvuller, met name voor het efficiënter inschuren. Priem: “We hopen dat die komend najaar klaar is. Die hallenvuller kan nog meer aan en kan nog beter reageren op de omstandigheden, doordat we straks gebruik gaan maken van een systeem waarbij de hallenvuller gekoppeld is aan de stortbak. Als de hallenvuller steiler gaat staan, dan wordt de capaciteit van de stortbak automatisch teruggedraaid en andersom. We merkten in de praktijk dat de capaciteit van de hallenvuller terugloopt zodra die omhoog gaat. Dat capaciteitsverlies is nu iets waar we geen rekening meer mee hoeven te houden: Er is nu een constante volledige capaciteitsbenutting.”
Priem: “We gaan straks van een systeem gebruikmaken waarbij de hallenvuller gekoppeld is aan de stortbak”
Primeur
Priem heeft hiermee een primeur in handen. VISSER Bolsward en Oldenhuis Agro hebben hun medewerking toegezegd om de koppeling tussen de stortbak en de hallenvuller te realiseren, maar komend najaar wordt de allereerste echte test. Eigenaar van Oldenhuis Agro Boelo Oldenhuis: “In samenspraak met VISSER Bolsward hebben we gezocht naar een manier om maximale capaciteit te realiseren voor de familie Priem. Door samen te werken met de ingenieurs van VISSER is het mogelijk om deze klantspeci? eke wens te realiseren. Vooral voor telers die in een hele korte tijd grote hoeveelheden moeten inschuren kan dit een prima oplossing zijn. Er is vanuit Canada ook al interesse voor deze constructie, omdat het daar natuurlijk vaak om een groter aantal hectare gaat.” Eegert Feitsma, die verantwoordelijk is voor in- en verkoop bij Oldenhuis Agro: “Automatisering is sowieso steeds belangrijker. Personeel wordt steeds lastiger en duurder. De hallenvuller zoals we die voor Priem gaan bouwen zal in staat zijn zichzelf te redden.”
Stortbak niet leidend
Vertegenwoordiger bij VISSER Bolsward Feite Bakker: “Dit is voor ons ook een uniek project. Normaal gesproken is bij dit soort inschuurlijnen de stortbak leidend, maar wat Priem wil, is dat het deel van de lijn waarop op afgestort wordt leidend is. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er meer telers geïnteresseerd zullen zijn in een dergelijke constructie. Capaciteit is altijd belangrijk geweest, maar de akkerbouwbedrijven worden in de regel steeds groter en vanwege het grillige weer moet alles steeds sneller van het land af. Dit draagt daar zeker aan bij en past ook in onze visie om productvriendelijk en multifunctioneel te kunnen lossen. Wij zien er in ieder geval wel toekomst in.”
Merkentrouw
Hoe de testen met de hallenvuller ook zullen verlopen, Priem zal blijven werken met de lijn van VISSER Bolsward: “We hebben weleens andere merken geprobeerd, maar beter dan dit kunnen we nergens krijgen.”
Over VISSER Bolsward
VISSER Bolsward (opgericht in 1904 te Witmarsum) richt zich in haar bedrijfsactiviteiten op twee gebieden: de agrarische sector en de industrie. Voor de akkerbouw levert het bedrijf maatwerk inschuurlijnen, voor de industrie levert het interne transporttechnieken. De producten uit beide sectoren versterken elkaar: noviteiten uit de industrie worden toegepast in de agrarische sector en andersom. Sinds vorig jaar is VISSER zelf gestart met vermarkten en is ook de kleurstelling aangepast van groen-geel naar groen-groen.
De stortbak zoals afgebeeld op de foto is het nieuwe model van VISSER Bolsward, compleet voorzien van rollenzeef en kluitenruimer. De inschuurlijn die bij Priem wordt gebruikt staat symbool voor de kernwaarden van VISSER: het leveren van degelijke en betrouwbare machines, die geschikt zijn voor elk type teler. Feite Bakker: “De machines moeten het gewoon doen. Daarom hebben wij al jarenlang onze eigen engineering en productontwikkeling. De productie vindt volledig in eigen huis plaats en de eventuele montage en/of service op locatie. Zo garanderen we topkwaliteit. Als een boer stilstaat omdat onze apparatuur het niet doet, dan wordt de boer niet gelukkig en wij ook niet.
We leveren al vijftig jaar machines aan de akkerbouwsector en hebben bewust gekozen voor betrouwbare producten, waarbinnen de klant kan rekenen op maatwerk-oplossingen waarbij de boer letterlijk samen met ons aan de tekentafel zit.”
Het dealernetwerk is sinds dit jaar ?ink uitgebreid. Zo kan het bedrijf haar landelijke dekking nog beter waarmaken, al blijft de basis natuurlijk wel in Bolsward.
Dealernetwerk
- Oldenhuis Agro – Bierum (Groningen)
- LMB Dijkstra – Holwerd (Friesland)
- Dijkstra & Langeweg – Rutten/Kraggenburg (Noordoostpolder)
- Prinsen handling solutions – Emmeloord (Flevoland)
- LMB Tolhoek – Zeewolde/Dronten (zuid-Flevoland)
- Mechanisatiebedrijf Meijering – Klijndijk (Drenthe)
- Wijnen Machines – Reusel (Noord-Brabant)
- Zeelandtrac – ’s Gravenpolder/Wissenkerke (Zeeland)