Bij familie De Cock beginnen ze deze periode stilaan op kruissnelheid te draaien. De uien- oogst loopt volop, om daarna helemaal los te barsten in de aardappelen. Meteen Wim’s favoriete activiteit, het is dan ook de kunst om een mooi product op een kwaliteitsvolle manier te rooien.
Verzot op machinemechaniek
In een prachtige vierkantshoeve op de Kouterstraat in Oudenaarde (Welden), zijn Christian en zoon Wim de vierde en vijfde generatie landbouwers. De geïnteresseerde zesde generatie met Louise (9) en Remi (7) komt er ook al nieuwsgierig bij staan. Christian’s echtgenote Christelle verzorgde de zeugen. Samen deden ze het landwerk. Daarnaast werkte hij nog bij een plaatselijke loonwerker. Thuis op het bedrijf hebben ze altijd zelf aardappelen geplant en gerooid. De appel is dan ook niet ver van den boom gerold, zo was zoon Wim niet weg te slaan van al deze activiteiten. Een verblijf op internaat waar hij de richting automechanica volgde, was dan een noodzakelijk alternatief om hem met zijn hoofd bij zijn boeken te houden. Na zijn schoolcarrière werkte Wim twee jaar aan heftrucks om uiteindelijk in een Deutzgarage te belanden waar hij de landbouwmechanisatie leerde kennen.
Begonnen met eigen akkerbouwmachines
Wanneer er in 2006 een loonwerker stopte met het planten en oogsten van aardappelen was de tijd rijp voor de volgende stap. “De rooier hadden we en een nieuwe planter werd aangeschaft bij AVR samen met een nieuwe Deutz Fahr-trekker uitgerust op dubbele cultuurwielen, waarmee we de enige waren in de streek”, vertelt Wim. “Onder het motto ‘correcte afspraken en kwaliteitsvol werk’ zijn we van start gegaan met zijn klanten. Twee jaar later hadden we aardig wat uitbreiding, maar door slechte weersomstandigheden werd er in allerijl een tweede rooier aangeschaft. Een ARB 230 die we zelf oogstklaar moesten maken.” De Cock teelde ook uien op de boerderij, alleen was er geen enkele loonwerker in de streek die beschikte over een uienrooier. Dit zorgde voor een opportuniteit om met de uienactiviteit te starten. Begonnen werd met het oprapen van uien met een zelf omgebouwde wagenrooier. Het jaar nadien werd een Holaras-combi voor het oogsten aangeschaft. De teelt zat zo in de lift dat er in 2016 een tweede rooicombinatie volgde. Een zaaimachine was de missing link in het verhaal waardoor de aankoop ervan een logische keuze was.
Drie generaties Deutz-Fahr
Op het bedrijf is het al Deutz wat de klok slaat, en dat drie generaties lang. Door onze tevredenheid over het merk zijn we trouwe klanten in de garage waar Wim nog een aantal jaren werkte. Al de trekkers hebben een vermogen dat varieert van 150 tot 215 pk die op regelmatige tijdstippen worden vervangen. Zo is er voor 2021 nu al een nieuwe Deutz Fahr 6.215 TTV voorzien met gps besteld.
Tekst en beeld: Tom Govaerts