Is aardappel de nieuwe eiwitbron? Als het aan zetmeelproducent Avebe ligt wel. Met de groeiende vraag naar niet-dierlijke producten, groeit namelijk ook de vraag naar plantaardige eiwitten.
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet: ze leveren calorieën en aminozuren die nodig zijn om onder andere je spierweefsel in stand te houden. De markt van plantaardige eiwitten is booming, dat ziet ook de zetmeelindustrie, volgens Avebe.
Plantaardige eiwitten populair
De afgelopen tien jaar is de vraag naar plantaardige eiwitten zo explosief gestegen, dat het aardappeleiwit inmiddels wordt gezien als een kansrijk en volwaardig product. Peter Bruinenberg bespreekt de voordelen van het aardappeleiwit op het platform van ‘Nederland Voedselland’.
Rond 1980 begon de aardappelzetmeelindustrie in te zien dat het eiwit van aardappelen als restroom een leuke bijverdienste blijkt te zijn. De diervoederindustrie maakte graag gebruik van deze eiwitten. Maar in de laatste tien jaar is de vraag naar plantaardige eiwitten zo explosief gestegen dat het aardappeleiwit inmiddels gezien wordt als kansrijk en volwaardig product.
Eigeel en gelatine vervangen met aardappeleiwit
Peter Bruinenberg vertelt dat een aardappel voor 2 procent uit eiwit bestaat. Dat klinkt weinig; maar het verwerken van 2 miljard kilo aardappelen leidt tot een productie die vergelijkbaar is met één miljard eieren.
Avebe produceert tegenwoordig miljoenen kilo’s aan aardappelen voor eiwitten. Deze eiwitten worden gebruikt ter vervanging van bijvoorbeeld eigeel in mayonaise. Ook snoep waar gelatine in verwerkt is, kan aardappeleiwit als plaatsvervanger dienen.
Geen nieuw gewas of extra landbouwareaal nodig
Door de hele zetmeelindustrie kan de productie van plantaardig eiwit voor humane voeding flink worden opgeschroefd. Zonder dat daar een nieuw gewas of extra landbouwareaal voor nodig is. ‘Technisch gezien is het niet moeilijk om eiwit uit aardappelen, graan en mais te halen. Dat is al lang mogelijk’, zegt Peter Hofland van Cargill. ‘Maar het is nogal een verschil of je in een laboratorium een paar gram eiwit uit een kilo wint of dat je op industriële schaal tonnen eiwit moet gaan winnen. Dat vergt een enorme investering. Denk aan de bouw van een nieuwe unit in de fabriek. Daarvoor is eerst een grotere afzetmarkt nodig.’
Wat is de toekomst van aardappeleiwit?
Inmiddels is aardappeleiwit een kansrijk product, en dient het niet meer als reststroom. De zetmeelindustrie heeft de eerste grote stappen gezet; nu is het aan de consument om de vraag verder te laten groeien.
Bron: Avebe