De NEPG (North-Western European Potato Growers) is onzeker over de huidige aardappelsituatie en verwacht de komende weken geen grote veranderingen in de vraag naar aardappelen. De prijzen zijn vanwege Corona op een extreem laag niveau.
Door de Corona werkt de aardappelverwerkende industrie op 80 tot 90 procent van de normale capaciteit. De verwachting is dat dit aanhoudt tot de Horeca haar deuren weer mag openen.
Contractonderhandelingen
Begin 2021 gaan de telers en verwerkers weer onderhandelen over de contracten voor het seizoen 2021/2022. Naar verwachting zullen er minder contracten worden gesloten. De NEPG adviseert een krimping van het aardappelareaal met 15 tot zelfs 20 procent om de economische en technische risico’s voor de aardappelteelt te beperken.
Alternatieven CIPC
Een andere grote uitdaging is dit seizoen ook het ontbreken van de kiemremmer CIPC in de bewaring. In de vijf toonaangevende aardappellanden zijn op dit moment al problemen gemeld met kieming in de bewaring.
Van de alternatieve kiemremmingsmiddelen is de werking nog niet optimaal of niet voldoende beschikbaar, aldus de NEPG. Telers testen en experimenteren volop met de nieuwe middelen, maar er komen signalen dat er problemen zijn bij de bewaring.
De bewaring van de aardappelen is ook veel duurder geworden door onder andere de hogere kosten voor de ‘nieuwe’ kiemremingsmiddelen. Dit kan met de huidige lage prijzen niet uit. Veel gratis aardappelen hebben de opslag al verlaten of vertrekken binnenkort richting export, veevoer, zetmeelindustrie en biogas. Langer bewaren wordt bij het huidige prijsniveau als een risico gezien.
Groeiende export naar Afrika
Positief is dat in alle NEPG-landen consumentenonderzoeken een groei van gemiddeld 11 procent laten zien van de thuisconsumptie van verse aardappelen. Opmerkelijk is ook de groeiende export van verse aardappelen naar Afrika van 30.190 naar 58.200 ton met Senegal als belangrijkste afnemer met 21.600 ton.
De NEPG volgt ook met belangstelling de laatste onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU. Een no deal Brexit zal extra kosten en uitdagingen met zich meebrengen voor de export.
Bron: NEPG