In 2020 vielen minstens 13 dodelijke slachtoffers bij 12 ongevallen in de land- en tuinbouwsector. Dat blijkt uit cijfers die preventie- en welzijnsdienst Prevent Agri verzamelde.
“Deze hoge cijfers wijzen op het belang om blijvend aandacht te besteden aan het sensibiliseren van de land- en tuinbouwer en tuinaannemer en hen te wijzen op de mogelijke risico’s van bepaalde routineuze taken”, zegt Esther Beeckman van Prevent Agri.
Om een zicht te krijgen op het aantal dodelijke arbeidsongevallen die jaarlijks gebeuren in de land- en tuinbouwsector, probeert Prevent Agri zoveel mogelijk cijfermateriaal in te zamelen via de (vak)pers en andere kanalen binnen de sector.
13 dodelijke slachtoffers
Uit die cijfers blijkt dat er in 2020 minstens 13 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, waaronder twee kinderen, tien mannen en één vrouw. Tijdens één ongeval met mestgassen in een varkensstal vielen 2 slachtoffers, waardoor er in 12 ongevallen 13 dodelijke slachtoffers gevallen zijn.
Verplettering door machines
Opvallende vaststelling: de helft van de ongevallen vindt zijn oorzaak bij verplettering door machines. “Het loopt meestal mis wanneer de machine niet reageert zoals verwacht en de bestuurder om die reden de cabine van het voertuig verlaat zonder de machine uit te schakelen of de handrem aan te trekken”, vertelt Esther Beeckman.
Eén dodelijk slachtoffer is te wijten aan een ongeluk met een voertuig waarmee een verplaatsing gebeurde tussen 2 productievelden tijdens de werkuren (verkeersongevallen worden normaal gezien niet meegeteld in de statistieken). Andere oorzaken van dodelijke ongevallen zijn: een aanval van een stier, het verbranden van afval, werken met de kettingzaag in de hoogte en beknelling in een arbeidsmiddel.
“Vaak zijn de slachtoffers ervaren mensen die vertrouwd zijn met deze taken en met dergelijke machines”, aldus Beeckman. Dit weerspiegelt zich eveneens in de cijfers: in de meeste gevallen gaat het om mannen die ouder zijn dan 50 jaar.
Sensibiliseren
Prevent Agri benadrukt het belang om aandachtig te zijn en om te sensibiliseren. De organisatie probeert jaarlijks zoveel mogelijk land- en tuinbouwers en tuinaannemers te bereiken en te sensibiliseren, door onder andere het uitvoeren van audits op de bedrijven. In de vorm van een rapport krijgen de bedrijfsleiders persoonlijk advies, waarmee ze zelf aan de slag kunnen om zowel zichzelf als hun werknemers beter te beschermen tegen de mogelijke risico’s op het bedrijf.
Bron: VILT en Prevent Agri