Iedereen heeft het tegenwoordig over biostimulanten, maar wat zijn het nu precies en wat doen ze?
Biostimulanten vallen niet onder pesticiden of meststoffen en kenmerken zich voornamelijk door een bepaald effect dat ze op het plantenorganisme hebben, dat indirect de opname van voedingsstoffen op plantgezondheid kan beïnvloeden. Vier vragen hier over.
1 Wat doen biostimulanten?
Biostimulanten verhogen de stresstolerantie voor abiotische stress, zoals droogte, hitte of kou. De toepassing leidt tot een verbeterde efficiëntie en opname van voedingsstoffen. Bovendien verbetert, afhankelijk van de gebruikte biostimulant, ook de kwaliteit van het gewas en de wortelactiviteit en -vorming. De juiste toepassing kan leiden tot beter groei en hogere opbrengst. Bekijk ook dit overzicht van de WUR.
2 Welke soorten biostimulanten zijn er?
De biostimulanten zijn onder te verdelen op basis van de extracten. Zo zijn er de producten met algenextracten, maar ook andere plantenextracten, zoals:
- Producten die humusstoffen bevatten met humus- en fulvonzuren
- Producten die aminozuren bevatten zoals eiwithydrolysaten
- Anorganische stoffen zoals silicium, polymeren (chitosan)
- Micro-organismen zoals schimmels en bacteriën
3 Hoe kan men het toepassen?
Biostimulanten zijn er in verschillende vormen, maar komen het vaakst voor in de vorm van bladbemesting, zaadbehandeling en integratie in fertigatiesystemen. YaraVita BIOTRAC is een biostimulant die via bladbemesting wordt toegepast in aardappelen, maïs en suikerbieten. Het bevat een extract uit knotswier (Ascophyllum nodosum) dat een hoog gehalte bevat aan antioxidanten die een ontgiftende en stressverlagende werking hebben. Daarnaast bevat het de sporenelementen zink en borium, die het opbouw van het bladgroen en de fertiliteit stimuleren.
4 Hoe ziet de toekomst van biostimulanten er uit?
Er wordt veel onderzoek naar de toepassing gedaan. Dat komt omdat biostimulanten alleen processen in de plant ondersteunen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstof dat zich kan voordoen in een plant. Gedetailleerde kennis van deze processen is dus nodig, zelfs op cellulair en genetisch niveau. Niet alleen de processen, maar ook de plek, groeifase en externe factoren kunnen de plantreactie beïnvloeden. Deze complexiteit is één van de redenen waarom er nog veel onderzoek gedaan wordt. Een ding staat vast: de mogelijkheden om ontwikkelings- of stressprocessen in de plant te beïnvloeden zijn enorm.
Wilt u meer weten over biostimulanten? Stuur dan een mail naar yarabenelux@yara.com.