Broccoli herkennen èn oogsten in één productiegang. In de loop der jaren zijn diverse ontwerpen en testmodellen gemaakt, maar nog geen enkel systeem heeft echt álles in zich. Thijs Bouwes en Stefan Zwagerman, studenten van Inholland, gingen de uitdaging aan en wierpen een frisse blik op de vraag: hoe krijgen we de broccoli snel en slim van het land af? De eerste resultaten met de Broccoli Bot zijn veelbelovend, meldt Greenport Noord-Holland Noord.
Het oogsten van broccoli is een arbeidsintensief proces waarbij mensen over het veld achter de tractor lopen en met het oog selecteren welke stronken groot genoeg zijn. Die snijden ze af en leggen ze op de lopende band. De opbrengst van de broccoli weegt weliswaar op tegen het aantal arbeidsuren, vertelt Bouwes aan Greenport: “Maar voor telers wordt het steeds lastiger om voldoende personeel te vinden. Automatiseren van de broccoli-oogst is daarom urgent.”
Broccoli met en zonder modder
Belangrijk is dat de oogstmachine zelf de juiste stronken kiest. Bouwes, student technische informatica, kreeg vanuit het lectoraat Robotica van de Hogeschool Inholland in Alkmaar de opdracht aangeboden om onderzoek uit te voeren naar het geautomatiseerd oogsten. Hij richtte zich daarbij in het bijzonder op het classificeren.
Hoe zorg je dat een machine op het veld de broccolistronken met de juiste maat eruit pikt? Bouwes besloot een camera te gebruiken die de broccoli van bovenaf scant en beoordeelt. Dat klinkt eenvoudig, maar om dit in de praktijk te laten werken is nog een hele uitdaging. De machine moet bijvoorbeeld weten hoe een broccolistronk er uitziet.
Afsnijden ging boven verwachting goed
Het prototype dat hij bouwde op basis van een ontwerptekening werd in het voorjaar getest bij een teler in de Wieringermeer. Die had al vroeg broccoli staan die gereed was om te oogsten. Het resultaat viel niet tegen, hoewel de bladeren door warm weer wat slap waren. “Dat was lastiger ontbladeren. Het afsnijden ging boven verwachting goed.”