Er zijn steeds meer machinefabrikanten die machines op de markt brengen voor de mechanische onkruidbestrijding. Grote spelers maar ook kleinere en vaak nog minder bekende firma’s. Agrivaux is een Belgische bedrijf met hoofdzetel in het Waalse Kasteelbrakel dat in 2020 startte met de ontwikkeling van zijn precisieschoffel-machine met de naam Métis. Langzaam maar zeker probeert Agrivaux het verkoopgebied uit te breiden naar Vlaanderen, Nederland en de rest van Europa.
Twee gebruikers zijn Pierre en Olivier Lemaire. Zij bewerken zo’n tweehonderdvijftig hectare. De helft bestaat uit graangewassen, de rest zijn groenten. “We doen sinds de jaren 2000 uitsluitend aan biolandbouw. De percelen zijn tot hiertoe bewerkt met wiedeg en roterende schoffel. Bepaalde onkruiden zijn steeds moeilijker weg te krijgen met de klassieke werktuigen, denk maar aan wilde wikke, kleefkruid en distels.
Schoffelen in de zaairichting
Na wat te hebben rondgekeken, lijkt de schoffelmachine de oplossing. We kochten ze recent aan. Je moet dan wel goed nadenken over de zaaiafstand tussen granen en goed nadenken over meest optimale oplossing. Ik heb Paul en Germain ontmoet en we besloten om onze oude zaaimachine te houden en deze aan te passen om de schoffelmachine te kunnen gebruiken. We zaaien nu op 2,97 meter. Dit verandert niet veel aan het zaaien maar wel aan de afstand tussen de rijen. Die is nu 22 tot 26 centimeter, waardoor we ons rendement ongeveer behouden. Het is wel belangrijk om te schoffelen in dezelfde richting als waarin er gezaaid werd. Zo sluit je uit dat er bij fouten in de afstelling van de zaaimachine of rijafstand er gewas weg geschoffeld wordt.
Combineren met wiedeg
Ongeveer twee weken geleden hebben we de schoffelmachine in dienst genomen. Ze is makkelijk af te stellen maar het resultaat zullen we pas binnen enkele weken zien. Als het onkruid terugkomt is het belangrijk om op tijd een tweede keer te schoffelen. En we proberen ook te blijven combineren met onze wiedeg als de tijd en het weer het toelaat. We hebben de camera’s gerecupereerd van een andere machine en we merken wel dat het bij zonlicht moeilijk is om de rijden goed te zien. De moderne camera’s zijn veel performanter maar we hebben ook wat gekeken naar ons budget.
De belangrijkste reden waarom we kozen voor deze schoffelmachine is dat we veel groenten telen. Daarbij is het belangrijk om het perceel zo proper mogelijk houden in het graan om erna in groenten ook proper te kunnen werken. Want bijvoorbeeld in de uien gebeurt de onkruidbestrijding nog manueel. Je moet het dus globaal bekijken en niet enkel in graan.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Seppe Deckx