Één van de sojatelers binnen het project is Luc Salens uit Erps-Kwerps. Bij hem zou in 2021 een beregeningsproef aangelegd worden maar dit perceel ging verloren. Salens: “Ik zet nu al enkele jaren soja en blijf het voorlopig nog doen.
Ik ben ermee gestart omdat ik alternatieven zocht en in soja potentieel zag voor de toekomst. Ook vandaag denk ik dat nog. Het grootste probleem is echter dat er bijna geen producten erkend zijn voor de gewasbescherming.” Salens heeft naar eigen zeggen wel veel geleerd uit vorig jaar. “Er is bijna niets uitgekomen door de bonenvlieg en wat bovenkwam is weggevreten door de duiven. Dit probeer ik in 2022 tegen te gaan.
Bemesting
De vorige jaren is er bij Salens bemest volgens ontleding. “Ik heb vooral patentkali gestrooid. Dit jaar komt een deel van de teelt op hetzelfde perceel als vorig jaar. Omdat die teelt toen mislukte, heb ik er nog luzerne kunnen zaaien en nog twee sneden kunnen maaien. Dan zou het normaal geen probleem mogen zijn om daar terug soja te zaaien.” De aanbeveling is om geen stikstof voor de zaai van soja toe te dienen, maar traagwerkende dierlijke mest is alleszins beter dan kunstmest. Rhizobiumbacterieën kunnen namelijk hun werk niet doen als de planten te veel stikstof op een presenteerblaadje krijgen. Salens koos er dit jaar voor om half april koeiendrijfmest toe te dienen op de luzerne. “Er komt dan wel wat nitraat vrij maar door de hoge meststoffenprijzen is het zoeken naar een gulden middenweg. Daarna is de luzerne kapot gespoten.
Juiste zaaimoment kiezen
Het perceel is vervolgens bewerkt met een combinatie erosieploeg-rotoreg-crosskilette. Als het moment om te zaaien daar is, gebruik ik de combinatie van rotoreg en zaaimachine.” Het zaaimoment hangt af van de temperatuur. Het moet warm genoeg zijn overdag en de nachten mogen niet meer te koud zijn. “Dit zal vermoedelijk in de eerste helft van mei zijn. Bovendien moet het zaad nog geïnoculeerd worden, zodanig dat de plant – in symbiose met de aangebrachte Rhizobiumbacteriën – in staat is om stikstof uit de lucht te halen. Na de inoculatie moet er binnen de 48 uur gezaaid worden. In naopkomst zal er nog een herbicide gebruikt worden.” Hiervoor is er maar één herbicide mogelijk want alle overige erkende herbiciden die erkend zijn, zijn vooropkomstherbiciden met als basismiddelen Frontier Elite en Centium.
Salens gaat dit jaar vijf hectare inzaaien. Heeft hij getwijfeld door de hogere graanprijzen? “Ja en neen. Zomergraan gaat volgens mij niet beter zijn. En voor vlinderbloemigen en soja kunnen we een premie aanvragen. Hadden we die niet gehad, zou ik waarschijnlijk minder soja zaaien en meer korrelmais. Een tweede factor is bij mij dat ik aan soja en granen alles zelf kan doen terwijl ik mais moet laten zaaien en dorsen.”
De gouden tip
We vroegen Salens ook nog naar een gouden tip voor toekomstige sojatelers op basis van zijn ervaringen. “Ik ga nog voorzichtig blijven met raadgeven. We zijn nog aan leren. Of toch, er zijn bijna geen herbiciden erkend, daarom is het land al bereden. Als we een vals zaaibed creëren kan het onkruid in april al schieten en kan ik er nog eens door met de rotoreg. En ik zweer bij zaaien op vier centimeter diepte om te zorgen dat er voldoende vocht beschikbaar is.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Wim Fobelets (Praktijkpunt Landbouw), Bram Vervisch (Inagro), Sander Smets (PIBO-Campus) en Seppe Deckx
Beeld: Praktijkpunt Landbouw, Koen de Hauw en Seppe Deckx