Biologisch akkerbouwbedrijf Veenink uit Zeewolde kan eindelijk op eigen erf haar uien en aardappelen bewaren. Met een eigentijdse bewaarplaats beschikt het teeltbedrijf nu over zes cellen. In totaal kunnen er 2160 kisten met de condensdroogtechniek van Tolsma Grisnich worden opgeslagen. “Drogen en koelen tegelijk. Bovendien kunnen we nu de biologische producten in kiemrust houden en daardoor voor langere tijd bewaren.”
Het akkerbouwbedrijf is sinds 2018 biologisch. De bestaande bewaarplaats kon Veenink niet benutten omdat die in het verleden was behandeld met kiemremmingsmiddel. “Contaminatie is niet toegestaan. Chloor trekt in het beton, staal en hout waardoor wij niet aan de nulnorm konden voldoen. Vier jaar lang konden we geen aardappelen bewaren. Uien sloegen we beperkt bij biologische collega’s op”, blikt Jan Veenink terug. Ondanks dat het bedrijf blij was met de mogelijkheden bij zijn biologische collega’s, wilde de familie Veenink graag op eigen erf opslaan. “Dan hebben we het zelf in de hand en zijn we niet afhankelijk van derden.”
Nieuwe bewaarplaats
Uiteindelijk is er een bewaarplaats met een inhoud van vijfduizend kubieke meter gekomen. De totale oppervlakte van het gebouw inclusief opslag, laad- en losruimte en luifel is ruim tweeduizend vierkante meter. “De ruimte is royaal voor onze uien, aardappelen en pompoenen, wat ook de mogelijkheid geeft om cellen te verhuren. In de bio is best wel wat vraag naar het koelen van groenten.”
Condensdroogtechniek
Veenink heeft gekozen om de bewaarcellen uit te laten voeren met de condensdroogtechniek van Tolsma Grisnich. Een techniek die weersonafhankelijk kan drogen, ook bij lagere temperaturen. Het systeem werkt volledig op elektriciteit en er wordt met propaan gebruik gemaakt van een natuurlijk koudemiddel.
“De techniek is nu voor de twee jaar op de markt”, legt Sicco Zijlstra van Tolsma Grisnich uit. “Met condensdrogen kun je koelen, buitenlucht opwarmen en buitenlucht ventileren. Daarvoor brengen we klimaatunits aan de buitenkant van de bewaring aan en maken we gebruik van airbags. Met geforceerde dwarsventilatie kunnen we de vochtigheid in de kistenbewaring goed regelen.”
Met de Vison Control klimaatcomputer kunnen relatieve luchtvochtigheid en CO2-gehalte optimaal worden geregeld. Is de relatieve vochtigheid buiten hoger dan schakelen de units zelf automatisch over op condensdrogen. “Dit vraagt energie, maar je kunt daardoor wel continu drogen op alle momenten van de dag. Hierdoor wordt het energieverbruik geminimaliseerd.”
Langer bewaren
Zijlstra merkt dat steeds meer gangbare en biologische akkerbouwers overstappen op de techniek. “Helemaal als ze de mogelijkheid hebben om met eigen opgewekte energie te kunnen drogen. Door de condensdroger kunnen ze langer bewaren. Een ander voordeel ten opzicht van verdampers is dat de units hun waarde houden en kunnen worden hergebruikt. Ik voorspel dat we deze techniek steeds meer gaan zien in de nabije toekomst.”
Jan Veenink heeft vanwege de voordelen ook voor de condensdroogtechniek gekozen. “We zitten hier op zware klei en leveren over het algemeen een product af van een goede kwaliteit. Met de condensdroger kunnen we de biologische gewassen in kiemrust houden en voor langere periode bewaren. Omdat we geen gebruik willen maken van kiemremmingsmiddel, moet de temperatuur snel naar beneden en voor een langere periode op een gelijk niveau. Het langer bewaren heeft als voordeel dat we ook later in het koopseizoen af kunnen leveren. Daarmee springen we ook in een gat.”
“Een ander voordeel van het concept van Tolsma Grisnich is dat de units op de fabriek in Emmeloord zijn geproduceerd. Met heftrucks zijn ze in de drukkamers aan de buitenkant van de bewaarplaats geplaatst. Van buizen en leidingen hebben we weinig last. Iedere cel heeft een eigen unit, waardoor we de luchtondersteuning ook per cel kunnen inrichten.”
Met ruimte voor 2160 kisten en ruim tweeduizend ton aan product, het biologische akkerbouwbedrijf heeft een areaal van honderdtwintig tot honderddertig hectare, is Veenink klaar voor de toekomst. “Dit is de capaciteit waar we naar zochten.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries