Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid brengt heel wat veranderingen met zich mee. Zo is er nu de conditionaliteit, de vroegere ‘randvoorwaarden’, zijn er de nieuwe ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen.
Het is dus belangrijk u als landbouwer goed te informeren. Daarom organiseert het Departement Landbouw en Visserij in de eerste maanden van 2023 een aantal webinars over verschillende aspecten van het nieuwe GLB. Elk webinar duurt een uur, van 12u30 tot 13u30.
Data en thema’s
3 februari 2023 – Maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren
Deze sessie gaat dieper in op de ecoregeling ‘vruchtafwisseling met een vlinderbloemige’, de ecoregeling en agromilieuklimaatmaatregel ‘inzaai van eenjarige en meerjarige ecoteelten’ (met uitzondering van grasklaver dat later in februari aan bod komt) en de ecoregeling ‘het verhogen van organische koolstof op bouwland’. Allen dragen bij tot onder meer een betere bodemkwaliteit.
7 februari – Steunmaatregelen in het kader van de biologische landbouw
Landbouwers die voldoen aan het lastenboek voor de biologische productie, kunnen rekenen op steun binnen het GLB. In deze lunchwebinar bespreken we een aantal maatregelen die in het bijzonder voor landbouwers met biologische productie van belang zijn, maar ook voor zij die willen omschakelen. Aan de hand van een voorbeeldbedrijf geven we een praktische toelichting.
28 februari – Erosiebestrijding: verplichtingen en steunmogelijkheden
In het nieuwe GLB zijn een aantal maatregelen opgenomen in het kader van erosiebestrijding, zoals bufferstroken en erosiebestrijdende technieken. In deze sessie geven we een toelichting over deze steunmaatregelen, maar ook de verplichtingen rond erosie binnen de conditionaliteit komen aan bod.
2 maart – Grasland: verplichtingen en steunmogelijkheden
Gezien het strategische belang van graslanden richten heel wat steunmaatregelen zich op het behoud en beheer van grasland. In deze sessie gaan we eerst in op de verplichtingen met betrekking tot grasland binnen de conditionaliteit. Daarna komen de volgende vrijwillige steunmaatregelen aan bod: behoud van meerjarig grasland, de omzetting van tijdelijk naar blijvend grasland, ecologisch beheerd grasland, kruidenrijk grasland en grasklaver.
9 maart – Steun voor precisielandbouw en gebruik bodempaspoort
Via de ecoregeling ‘Bodempaspoort’ wordt ingezet op een duurzaam bodembeheer. Het bodempaspoort stelt bodemgerelateerde informatie op perceelsniveau voor aan de landbouwer. Met deze gegevens kan u als landbouwer zelf aan de slag gaan voor een duurzaam bodembeheer.
De ecoregeling ‘Precisielandbouw’ ondersteunt de automatische aansturing van landbouwmachines via gps of RTK-gps waardoor wordt voorkomen dat er overlapping is in de stroken waar meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen toegediend worden. Zo vermindert de milieu-impact. Een volgende stap in de toepassing van precisielandbouw is het plaatsspecifiek toedienen van inputs op basis van perceelsgegevens. Hierbij wordt het plaatsspecifiek bekalken op basis van taakkaarten ondersteund.
Meer informatie
In de loop van de maand maart staan er nog andere webinars op de planning. Meer informatie over de thema’s en de data van die lunchwebinars volgt nog. Kijk hiervoor regelmatig op de activiteitenagenda.
Webinar gemist?
Geen probleem, alle presentaties en opnames van de webinars zijn online te (her)bekijken: Infosessies Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027.