Een internationaal publiek trekt begin november traditioneel naar Nederland om de verschillende rassen- en zaailingenshows van de aardappelhandelshuizen te bezoeken. Akkerbouwkrant maakte een ronde langs verschillende ‘kleinere’ handelshuizen en zag daar de eerste resultaten van de zoektocht naar de antwoorden op klimaatverandering, ziektes, politieke besluiten en maatschappelijke druk.
In twee delen zijn de belangrijkste rassen en ontwikkelingen van een aantal ‘kleinere’ handelshuizen onder de loep genomen. Vandaag het eerste deel met de handelshuizen Meijer, Agroplant en Germicopa. Houd de website deze week in de gaten voor deel twee met TPC, Den Hartigh, Stet Holland en Royal ZAP/Semagri.
Meier
De zoektocht naar robuuste aardappelen is de koers waar Meijer Potato op vaart. Met Sound heeft het handelshuis uit Rilland een tafelaardappelras dat onder andere phytophthora-resistent en stressbestendig is. Volgens Meijer Potato wordt de ‘klank’ van Sound bepaald door de lange ovale knollen en de fijne lichtgele schil. “Sound is een relatief klein ras, dat nog in de beginfase zit als het gaat om afzet of teelt. Het ras heeft veel potentie en is ook zeker voor Nederlandse telers interessant. Sound is klimaatadaptief, goed wasbaar, heeft goede opbrengsten en is dus ook phytophthora-resistent. We hebben het over een goed bewaarbaar ras”, somt commercieel directeur Johan van der Stee van Meijer Potato op.
Zeven indicatoren van robuustheid
Sound wordt betiteld als robuust ras, maar wat is voor Meijer Potato daarvoor de maat? Het handelshuis heeft hiervoor een digitale index ontwikkeld waarbij de robuustheid aan de hand van zeven soorten datagegevens wordt getoetst. “We zoeken met z’n allen naar stabiele rassen, die het in de hele keten goed doen. Daar passen we onze veredeling op aan. Naast klimaat, grondsoort en netto-opbrengst komen er steeds meer eigenschappen bij. Het duurt echter jaren om jonge nieuwe rassen te vinden. Eigenschappen verschillen natuurlijk ook per afzetgebied. Met onze index kunnen we samen met klanten en afnemers bepalen welk ras het beste past.”
De index bestaat uit zeven indicatoren. De eerste is vermarktbare opbrengst, dan gaat het over eigenschappen als de wasbaarheid en schurfttolerantie. Klimaatadaptatie is de tweede, hoe stabieler de scores onder verschillende klimatologische omstandigheden zijn, hoe hoger de score op de index. Het derde aspect is bodemadaptatie: Hoe goed scoort een ras in verschillende grondsoorten? Ook wordt een ras langs de maatlat van efficiënte omgang met gewasbescherming, meststoffen en water gelegd. De laatste indicator is bewaarbaarheid. “Met deze zeven onderdelen kunnen we de rassenkeuze per klant op een scherm finetunen. Het geeft ons goede handvatten voor dat gesprek.”
Agroplant
De vraag naar sterke, robuuste rassen is ook voor Agroplant uit Medemblik een prioriteit. Productmanager Gerard Schenk stelt dat het klimaat steeds meer begint op te spelen. Voor het aankomende jaar wordt de roodschillige Kyra voor de Rassenlijst aangemeld, maar Schenk wil de aandacht vooral vestigen op een bakje met zaailingen. Eén daarvan schuift hij naar voren als ‘ras van de toekomst’.
Zaailing met meerdere functies
De GAR-13-166 is een ras dat in het zuidwesten van Nederland zonder beregening en weinig stikstoftoediening tot één van de positieve uitschieters kan worden gerekend. “Water wordt het grootste probleem in de toekomst, is mijn voorspelling. Als zo’n zaailing tijdens de beoordelingen als één van de besten uit de bus komt, dan zet ik mijn geld hier op in.” De GAR-13-166 is een kruising van Aromata en Bafa en is dus een laat ras voor de friet. Het produceert grote langovale knollen. De vleeskleur is wit en de bakkwaliteit is uitstekend. De mooie huid valt ook op, waardoor de aardappel ook interessant is voor traditionele markten. Verschillende resisitenties wordt het nummer toebedeeld, maar die worden momenteel nog onderzocht. De droogtetolerantie is volgens Schenk dus niet de enige troef van de GAR-13- 166. “Een multifunctionele aardappel.”
Germicopa
Germicopa is bezig om het areaal in Nederland te vergroten. In Lemmer werd het rassenaanbod samen met het Deense Danespo uitgestald. Volgens productmanager Vianney Gerigeon is Luneba één van de nieuwe rassen waarvan veel wordt verwacht. “Een aardappel voor de vlokken.” Luneba doet het goed onder droge omstandigheden en kent behoorlijk wat resistenties (tegen wratziekte, virus en phytophthora). “Alleen pallida hebben we gemist en dat kan misschien een dingetje worden. Desalniettemin heeft Luneba zich uitstekend staande gehouden in een toch wel lastig jaar.”
Franse slag om Nederlandse hectares
Het ras ligt in Frankrijk, Duitsland en Denemarken met veelbelovende resultaten. Met Decibel heeft Germicopa een robuust tafelras in het pakket, die al aardig voet aan de wal krijgt in Europa. “Ook in Nederland zijn we bezig om er hectares onder te krijgen.” Decibel is een ovale aardappel voor de versmarkt met hoge opbrengsten, waarbij met name de juiste resistenties het ras interessant maken. “Voor lokale afzet, maar ook voor de export. Robuust betekent voor Decibel ook dat die onder stressvolle omstandigheden nog altijd excellent reageert. Het ras groeit makkelijk en is goed op te slaan.”
Punchy is een vroeg tot middenvroeg chipsras van Germicopa, die eigenlijk ook onder de noemer ‘robuust’ kan worden geschaard. Met name de constante hoge opbrengsten en de ronde uniforme knollen geven de teler de zekerheid van afzet. Vianney Gerigeon: “De resultaten zijn hoopgevend. Dit lijkt een zeer interessant ras voor eigenlijk heel Europa.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries