Nutrino Pro is een nieuwe stikstofbladmeststof die door Holland Fyto, een samenwerkingsverband van onafhankelijke Nederlandse toeleveranciers in de land- en tuinbouw, dit jaar op de markt wordt gebracht. De bladmeststof onderscheidt zich door zijn hoge efficiëntie, maar ook vooral omdat het naast stikstof, magnesium en zwavel ook de twee complementaire biostimulanten Pidolzuur en R100 bevat.
“In verschillende gewassen blijkt dit er voor te zorgen dat ook onder stressvolle situaties de stikstofbenutting behouden blijft.”
Nutrino Pro
Nutrino Pro geeft gedurende een periode van ongeveer zes weken stikstof af aan de plant. Dit heeft te maken met de ketenlengtes van de stikstofvormen. Elke vorm wordt in verschillende tijdsduur afgebroken in opneembare ureum-polymeren. Nutrino Pro hecht zich aan het bladoppervlak en is een uur na toepassing al bestand tegen afspoeling door regen. “Er zijn meer bladmeststoffen die er voor zorgen dat stikstof op een efficiënte wijze, met weinig verlies, door de plant worden opgenomen. Naast stikstof bevat het ook magnesium en zwavel. Wat Nutrino Pro uniek maakt is de toevoeging van de twee biostimulanten, die de benutting van de toegediende stikstof verbeteren. Ook onder stressvolle omstandigheden”, legt Technisch Manager Tjalling Nutma van Holland Fyto uit.
Pidolzuur
Allereerst gaat het om Pidolzuur. Deze biostimulant neemt deel aan verschillende processen in de plant. Het is een signaalstof in het hart van zogenoemde stikstofassimilatiecyclus. Dit is het proces waarin planten stikstof opnemen en hiermee aminozuren en eiwitten maken. Pidolzuur beperkt bovendien de ammoniakopbouw in het blad. “Door de ophoping van ammoniak, wat in stressvolle situaties zoals droogte en warmte gebeurd, krijg je de geelverkleuring van het blad. Dat is dit jaar op veel plekken gaande. Dankzij de toevoeging van Pidolzuur aan Nutrino Pro zie je dat het gewas langer groen blijft. Dit zorgt voor blijvende productiviteit van het gewas en hogere opbrengsten.
”R100 is een gepatenteerde biostimulant. “Die voegt echt wat toe met het oog op de opneembaarheid van voedingsstoffen.” R100 verbetert bovendien de gewasveiligheid, is makkelijk combineerbaar en verbetert de regenvastheid. “Omdat Nutrino Pro goed mengbaar is, zorgt dit ook nog voor een stukje betere hechting van bijvoorbeeld de toegevoegde fungiciden. Door de harsachtige polymeren is Nutrino Pro een plakkerige stof, die zich goed aan het bladoppervlak hecht.” Nutma benadrukt wel om voorzichtig te zijn met de toevoeging van de bladmeststof aan minerale olie, wat bijvoorbeeld in pootaardappelen wordt toegepast. “Dat is nog niet ons advies, ook omdat er nog weinig over bekend is.”
Kies voor een bladmeststof in stressvolle situaties
Nutrino Pro kan uitstekend worden ingezet als ‘overbemesting’. “Het gewas moet 75 tot 80 procent van haar stikstof uit de bodem opnemen. In de teelten zie je dat de overige 20 tot 25 procent wordt bijbemest via korrels en via blad. Met name in stressvolle situaties is een bladmeststof in mijn ogen een betere optie. Je kunt met minder input toe, dan bijvoorbeeld Kalkammonsalpeter. Bij droogte zie je bijvoorbeeld dat de korrels niet oplossen en dus niet altijd worden opgenomen. Met de strenger wordende aanvoernormen binnen wet- en regelgeving is een bladmeststof een interessant alternatief: je voert minder aan en hebt dezelfde of een hogere opbrengst.”
Proeven in aardappelen, granen ,tulpen en peren
Holland Fyto heeft het afgelopen jaar proeven gedaan met de inzet van Nutrino Pro in aardappelen, granen, tulpen en peren. “In tulpen en peren zagen we meer stuks in.” de grovere (en duurdere) maten. Omdat je minder meststoffen aanvoert, is het financiële rendement erg hoog.” Ook in granen en mais zijn vanuit het buitenland positieve resultaten in proeven behaald met de toevoeging van deze nieuwe stikstofbladmeststof.
Het advies voor de toepassing van Nutrino Pro verschilt per gewas en soms zelfs per ras. Bij wintertarwe is het optimale toepassingsmoment in het vlagbladstadium, voordat de aar zichtbaar is. Dit is doorgaans rond half mei. “Dit is ideaal te combineren met een T2-fungicide bespuiting.” Voor aardappelen is het advies om Nutrino Pro te spuiten vanaf begin knolzetting en daarna wekelijks te herhalen.. “De hoeveelheid is afhankelijk per ras en bemestingstoestand van het perceel, of er meer of minder stikstof nodig is. Doorgaans is twintig liter per hectare bij begin knolzetting aan te raden en vervolgens wekelijks of tweewekelijks vijf tot tien liter per hectare.” De aanbevolen waterhoeveelheid is zowel in aardappelen als granen honderd tot tweehonderd liter per hectare.
Een plusje qua resultaat
Nutma concludeert dat de potentie van Nutrino Pro behoorlijk is met het oog op de hoge stikstofefficiëntie en benutting. “Dankzij de biostimulanten zorg je met deze bladmeststof ook in stressvolle situaties qua resultaat voor een plusje. Dat is waar wij in de teelt natuurlijk allemaal naar streven.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Holland Fyto