Schoffels worden steeds meer toegepast in de landbouw. Mechanische onkruidbestrijding kan worden gebruikt als aanvulling op bespuitingen, aangezien steeds minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan. Daarnaast brengt schoffelen meer zuurstof in de bodem, wat voordelig is voor de groei van gewassen. Hengers Agro introduceert een nieuwe draadschoffel, die gebruik maakt van een techniek om aantasting van het gewas te voorkomen.
“Vanuit de markt is de vraag gekomen om uien te kunnen schoffelen op lichte zand- en dalgronden”, vertelt Henry Meijering van Hengers Agro. “Voorheen werd hiervoor het A-mes gebruikt. Onder droge omstandigheden heeft dit mes echter de neiging om te gaan schuiven. Dit kan het gewas beschadigen. Bladbeschermschijven kunnen hier een oplossing voor bieden. Deze schijven geven lange tijd in het groeiseizoen goede resultaten. Maar wanneer de uien gaan doorhangen, snijdt de bladbeschermschijf de pijpjes af. Dit geeft dan alsnog schade aan de uien. Daarom zijn wij zelf een systeem gaan ontwikkelen om eerder in het groeiseizoen te kunnen schoffelen op deze gronden.”
Draadschoffel
De Hengers draadschoffel werkt van buiten naar binnen. Tussen de draden zit een vrije ruimte van circa vijf centimeter. Dit zorgt ervoor dat grond in de vrije ruimte kan worden gelost, zonder dat de trekker moet worden stopgezet. Daarnaast hebben de draadschoffels een rechtopstaande steel, die de pijpjes van de uien aan de kant drukt. Op deze manier kan dicht op de ui worden geschoffeld zonder dat de ui wordt beschadigd.
De draadschoffels worden gemonteerd op een smalle of brede houder. De smalle houder is verstelbaar van twintig tot dertig centimeter en kan worden toegepast in uien en vaste plantenteelt. De grotere houder is vijftig centimeter breed en is geschikt voor bieten, cichorei en bonen. De houders passen op de meeste schoffelmerken, want hebben dezelfde afmetingen als schoffelmessen. De breedte van de draadschoffels kan door middel van een sleufgat worden aangepast. De juiste werkbreedte wordt bepaald op de machine. Vervolgens worden de draden ingekort: het linkerdraad dient korter te zijn dan het rechterdraad, zodat het linkerdraad altijd voorlangs gaat.
Schoffelen
Hengers Agro is gespecialiseerd in schoffeltechniek. Het hele jaar door houdt het bedrijf zich bezig met schoffelen. “In de loop der jaren hebben we het gebruik van schoffelen zien toenemen. In de biologische teelt wordt dit al veel toegepast. Steeds meer gangbare telers kiezen er ook voor.
Vorig teeltseizoen was er een droge zomer. Spuitmiddelen hadden toen minder effect. Een dikke waslaag op de planten zorgde ervoor dat chemische middelen minder goed konden inwerken. Telers zijn toen meer gaan schoffelen.” De laatste twintig jaar is het belang van zuurstof in de bodem onderbelicht geweest volgens Meijering. “Als je de bovenlaag schoffelt, breng je nieuw zuurstof in de bodem. Zo werkt het bodemleven beter en heb je een betere opname van stoffen, zoals stikstof en fosfaat. Ook wordt dit beter omgezet naar nuttige stoffen voor de plant. Dit heeft meer opbrengst als gevolg.”
In het kader van een krimpend middelenpakket kan schoffelen ook een oplossing bieden volgens Meijering. “Tuurlijk is het makkelijker om één keer met een 36 meter brede spuit met bodemherbiciden over je perceel te gaan. Maar dan mis je de stimulering van het bodemleven. Ook zorgt chemie voor tijdelijke groeiremming. Ik ben van mening dat hoe minder je de plant pest, hoe meer groei en opbrengst je terugkrijgt.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Hengers Agro