Veelzijdig, gezond en duurzaam; de aardappel is een superfood. Deze speciale dag brengt ministers, experts en gemeenschappen wereldwijd samen in Rome om de vitale rol van de aardappel te benadrukken. En dat is niet zonder reden, want de aardappel is een gewas van wereldwijde betekenis.
Groot feest voor de aardappel. Voortaan is hij jaarlijks op 30 mei gevierd tijdens de Internationale Dag van de Aardappel. Deze dag, gesteund door de Verenigde Naties, is een eerbetoon aan het basisvoedingsmiddel, waarvan de aanwezigheid op ons bord vanzelfsprekend lijkt, maar dat wereldwijd een revolutie heeft teweeggebracht in de voedingspatronen.
Door de wijdverspreide teelt en consumptie draagt het gewas bij aan belangrijke doelstellingen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zoals geen honger meer, wel duurzame landbouw en goede voeding.
Geschiedenis van de aardappel
De aardappel komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika en werd er ook “de bloem van de oude Inca-beschaving” genoemd. Voor de Inca’s was de aardappel het belangrijkste gewas. In de 16de eeuw is de aardappel in Europa geïntroduceerd en van daaruit verspreidde hij zich naar de rest van de wereld. In vijf eeuwen tijd is de aardappel een belangrijk voedingsgewas geworden voor diverse boeren en consumenten over heel de wereld. Vandaag staat de aardappel op de derde plaats na rijst en tarwe.
Dag van de Aardappel
Samen kunnen we het bewustzijn vergroten en het potentieel van de aardappel om honger en ondervoeding te bestrijden bevorderen.