Met driftreducerende spuittechnieken kan een goed bestrijding van cercospora (bladvlekkenziekte) in bieten behaald zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat Delphy in opdracht van BO Akkerbouw heeft uitgevoerd. Maar wat is dan het advies?
De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft in 2022 en 2023 onderzoek gefinancierd om voor de bestrijding van cercospora in suikerbieten het effect van spuittechniek op het spuitbeeld en de effectiviteit te onderzoeken.
Spuittechniekenmachine
Het onderzoek is uitgevoerd met de spuittechniekenmachine van Delphy in suikerbieten. In 2022 waren de spuitomstandigheden warm en droog en hadden de bieten veel last van de hitte en droogte. In 2023 waren de omstandigheden gunstig voor een goede effectiviteit van bespuitingen. Bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen moet voldaan zijn aan de eisen voor driftreductie die middel-specifiek kunnen zijn.
Bij conventionele spuittechniek betekent dit veelal dat met grovere druppels gespoten moet zijn. De effectiviteit zou hierdoor negatief beïnvloed kunnen zijn, wat niet zo blijkt te zijn. Drift bij het spuiten kan ook verminderd zijn door gebruik te maken van driftreducerende spuittechnieken zoals verlaagde boom, luchtondersteuning en sleepdoek (Wingssprayer of Wave).
Wat is dan het spuitadvies?
Indien gespoten is met een lagere RV dan vijftig tot zestig procent is een hoger spuitvolume aan te bevelen. Vooral bij technieken waarbij gespoten gaat zijn met een relatief fijne druppel (onder andere WingsSprayer/Wave en luchtondersteunings-technieken) kan de fijnere druppel sneller verdampen en is de bespuiting minder effectief.
Met een conventionele spuitboom met dopafstand vijftig centimeter en boomhoogte vijftig centimeter is met een spuitvolume van driehonderd liter per hectare een iets beter spuitbeeld en iets betere effectiviteit verkregen dan met een spuitvolume van tweehonderd liter per hectare.
Met een conventionele spuitboom met een dopafstand van vijftig centimeter en een spuitvolume van driehonderd liter per hectare wordt met een negentig procent DRD-dop (Agrotop Airmix 110-05 op 2 bar) een iets beter spuitbeeld behaald dan met een grovere 95 procent DRD-dop (Agrotop TDXL 110-05 dop op 2 bar).
Bij tweehonderd liter per hectare is er geen betrouwbaar verschil in de bedekking tussen een 75 procent dop (Agrotop Airmix 110-03 op 2 bar) en een 90 procent dop (Lechler ID-120-03 op 3 bar).
Verlaagde boom
Met de spuittechniek met verlaagde boom zonder of met luchtondersteuning met een AI 80-02 dop, een spuitvolume van driehonderd liter per hectare en een spuitdruk van drie bar wordt een goed spuitbeeld gecombineerd met een goede effectiviteit en driftreductie van 95 procent respectievelijk 97,5 procent.
Sleepdoek
Met een sleepdoek (Wingssprayer of Wave) en een spuitdruk van twee bar is bij een lage RV het advies voor suikerbieten om met een spuitvolume van driehonderd liter per hectare te spuiten met AIXR 110-025 doppen. Met tweehonderd liter per hectare en AIXR 110-015 doppen kan het resultaat tegenvallen bij spuiten bij een lage RV.
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Delphy
Beeld: Martin de Vries