Dit jaar vond het poten van aardappelen in vele regio’s plaats onder extreem late en suboptimale omstandigheden. De NEPG (North-Western European Potato Growers) verwacht dat deze factoren gedurende het hele groeiseizoen zullen meespelen. De combinatie van de verminderde groei van aardappelen en trends op de markt creëren een onzekere toekomst voor telers.
In de NEPG-zone zal het aantal hectares met aardappelen in 2024 toenemen met vier tot zes procent. Afgelopen voorjaar werden aardappelen gedurende acht tot tien weken gepoot, maar hier was veel variatie in te zien. De laatste partijen gingen namelijk enkele weken geleden pas de grond in. Daarom varieert op dit moment de stand van de aardappelen tussen volledige bloei en knolvorming tot pootgoed dat net is gepoot.
In enkele tot meer dan tachtig procent van de percelen worden grote problemen gezien dit jaar. Er wordt slecht gekiemd door rottende knollen, met name in Nederland en België. Het gebruik van gesneden pootgoed, laat poten, moeilijke pootomstandigheden en de vele neerslag maken dit een uitdagend groeiseizoen. Vele percelen in de Benelux en delen van Duitsland zijn afgeschreven door de vele neerslag.
Veel vragen bij telers
Op dit moment lijken er meer vragen dan antwoorden te zijn over de kwaliteit en kwantiteit van de naderende oogst. Zullen de laat gepote partijen van voldoende grootte en kwaliteit zijn?
Problemen omtrent pootgoed hangen ook nog steeds in de lucht. Ondanks dat de pootgoedproductie groeit in Frankrijk, blijf de grootte van het gebied stabiel in Nederland. Daarnaast zijn honderden hectares met pootgoed zwaar aangetast en afgeschreven in verschillende delen van dit land. Op dit moment is er nog geen duidelijke indicatie over de kwaliteit van het geteelde pootgoed.
Verwerking en verkoop van aardappelen
De vraag naar verwerking groeit in de NEPG-zone. Dit geldt met name in Frankrijk, maar ook in andere landen. Toch is de verkoop van bevroren friet en andere verwerkte producten de laatste tijd gestabiliseerd of afgenomen. Er is meer competitie op de markt, niet alleen met Noord-Amerika, maar ook steeds meer met landen zoals China, India, Turkije en Argentinië. Telers moeten zich bewust zijn van deze ontwikkelingen, wanneer ze plannen maken voor uitbreiding van de verwerking van hun aardappelproducten.
Onzekerheden in het nu en in de toekomst
Het risico voor aardappeltelers is nog nooit zo hoog geweest. In combinatie met de toenemende problematiek omtrent klimaatverandering is er dit jaar een hoge infectiedruk van Phytophthora, terwijl dat er steeds minder fungiciden beschikbaar zijn. Dit maakt de aardappelteelt nog uitdagender. Telers zullen moeten produceren wat ze redelijkerwijs kunnen, terwijl ze rekening houden met de nadelige weersomstandigheden en waterbeschikbaarheid.
Bron: NEPG