Volgens de Duitse Raiffeisenvereniging (DRV) wordt Duitsland geconfronteerd met de slechtste graanoogst sinds 2018: “Met 39,1 miljoen ton graan ligt het resultaat ongeveer acht procent onder de oogst van het voorgaande jaar. Alleen in het droogtejaar 2018 werd een slechter resultaat behaald”, benadrukt DRV-graanmarktexpert Guido Seedler.
De redenen voor het slechte resultaat zijn een verdere daling van het areaal en lagere opbrengsten per hectare. Deze zijn te wijten aan het onstabiele weer met soms hevige regenval en een gebrek aan warmte en zonneschijn. Bovendien leiden toenemende beperkingen op bemesting en gewasbescherming tot verdere opbrengstdalingen. Ook de DRV heeft de verwachtingen voor de koolzaadoogst licht naar beneden bijgesteld. De vereniging verwacht momenteel een oogst van 3,6 miljoen ton.
Voedselvoorzieningszekerheid een centrale uitdaging
“Het graanareaal in Duitsland neemt al jaren af. Tien jaar geleden werd er op 6,5 miljoen hectare graan geproduceerd, maar momenteel bedraagt het bebouwde areaal slechts zo’n 5,8 miljoen hectare”, legt Seedler uit. Vooral het areaal voor de teelt van tarwe, het belangrijkste graan in Duitsland, daalde drastisch. De afgelopen tien jaar is het met bijna een kwart afgenomen van 3,2 miljoen naar de huidige 2,5 miljoen hectare.
De belangrijkste redenen voor de afname van het areaal zijn bouw- en klimaatbeschermingsmaatregelen en de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen. “Deze ontwikkeling moet gestopt worden. Er moet een heroverweging plaatsvinden in de politiek”, waarschuwt de DRV-expert.
Teleurstellende resultaten voor graanoogst door heel Europa
Seedler waarschuwt ervoor om niet afhankelijk te zijn van de internationale handel: “Dit kan uitmonden in een misvatting. Ook in andere Europese landen als Frankrijk en Spanje valt de oogst tegen.” Ook daar heeft het onstabiele weer met extreme regenval zijn sporen nagelaten. En in het Zwarte Zeegebied zullen de oogsten naar verwachting ook kleiner zijn dan vorig jaar als gevolg van de droogte. “Dit jaar zullen zowel de Europese als de mondiale graanvoorraden waarschijnlijk weer zeer krap zijn. Alleen de voorspelde goede maïsoogst zou verlichting kunnen bieden”, aldus Seedler.
Bron: Raiffeisenverbands