De druk op klassieke gewasbeschermingsmiddelen neemt de laatste jaren toe. Duurzame alternatieven zoals biocontrole middelen bieden daar een oplossing voor. Maar die overstap verloopt niet altijd even vlot door de vaak hoge kostprijs en lagere efficiëntie van dit soort producten.
Het Interreg Frankrijk- Wallonië- Vlaanderen-project Trans-e-Bio wil dit probleem oplossen door digitale tools te ontwikkelen die ziekten en plagen detecteren. Daardoor kunnen biopesticiden op een meer gerichte manier worden ingezet.
Real-time ziektedetectie
Die tools zullen landbouwers dus in staat stellen, hun behandelingen beter te richten. Dat komt ook ten goede aan een gezondere agrovoedingsketen. Om dat te bereiken zet Trans-e-Bio in op digitale sporenvallen. Deze kunnen sporen van enkele relevante ziektes in de akker- en tuinbouw in real-time detecteren in de lucht. Als die info gekoppeld is aan waarschuwingsmiddelen, ontstaat een krachtige manier om ziektedruk op een accurate manier te voorspellen. En hoe performanter die systemen, des te gerichter de biocontrole.
Vernieuwing ziektemodellen voor gele roest en meeldauw
Ook Inagro draagt bij door in te zetten op twee ziekte/teelt combinaties: gele roest in wintertarwe en meeldauw in prei. Het huidige ziektemodel in prei zal een grondige update krijgen, rekening houdend met de sporendruk die met sensoren gemeten wordt. Voor de wintertarwe zal Inagro graanproeven aanleggen om de epidemiologie van gele roest op te volgen. Zo bouwen ze mee aan een nieuw ziektemodel, ontwikkeld door ULiège. In een latere fase zullen de nieuwe sensoren op proefvelden gevalideerd worden.
Over Trans-e-Bio
Trans-e-Bio is een grensoverschrijdende samenwerking tussen: Inagro, KU Leuven, ViaVerda (Vlaanderen), Multitel, CARAH, CRA-W, ULiège (Wallonië) en Université de Lille en JUNIA (Frankrijk). Deze negen partners steken de hoofden bij elkaar om de akker- en tuinbouwsector beter te wapenen tegen ziekten en plagen met real-time ziektedetectie.
Overkoepelend project Biocontrole 4.0
Trans-e-Bio maakt deel uit van de Biocontrole 4.0 projectportfolio, waarin zeven projecten zijn opgenomen met grensoverschrijdend onderzoek die streeft naar een duurzamere landbouw door: het ontwikkelen van nieuwe bio-fungiciden tegen schimmelpathogenen; bio-controleproducten toe te passen om het aantal insecten dat gewassen aantast te verminderen en het gebruik van digitale hulpmiddelen om deze producten te optimaliseren. De effectiviteit van de producten zal worden gedemonstreerd op het veld, alsook in serreproeven, en de resultaten zullen zijn gedeeld tijdens opleidingsmomenten die gegeven zijn aan een breed publiek.
Bron: Inagro