Bij Pur Ver produceren honderd miljoen regenwormen elk jaar duizend ton vermicompost. Het is dan ook de grootste producent van vermicompost in Europa. Naast vaste vermicompost heeft Pur Ver ook een vloeibaar product ontwikkeld dat als spray kan worden toegepast.
Het bedrijf, gevestigd in Pecq in de Franstalige regio Henegouwen (BE), zet zich in voor een duurzame en lokale aanpak. Daarnaast zijn de producten geschikt voor de biologische teelt.
Upcyclen
De basis van deze aanpak is ‘upcyclen’. Dit is het recyclen van ‘afval’ om een product van hogere waarde te produceren. Het afval dient als voedsel voor de regenwormen, die er vermicompost van maken. De grondstoffen van de vermicompost zijn lokaal verkregen om onnodig transport te vermijden en de productie groeiende te houden. Voorbeelden hiervan zijn gebruikte granen van regionale bierbrouwerijen, vlas- en groenafval. Vanaf het begin van de productie is gewerkt met vaste leveranciers, die zich bevinden in een straal van 25 kilometer van het bedrijf.
Vermicompost productie
De productie vindt binnen plaats, waardoor klimaatparameters nauwkeurig kunnen worden gecontroleerd. “Dit zorgt voor een stabiel eindproduct, waarbij de samenstelling van onze vermicompost bekend en stabiel is”, laat Grégory Sempo, product- en R&D-manager bij Pur Ver, weten. De productie van vermicompost vindt het hele jaar door plaats met behulp van geautomatiseerde installaties. De regenwormen zijn op de eerste twintig centimeter van een bed met grondstoffen geplaatst. Het bed bevat buizen om de temperatuur te regelen en de grond in de zomer te koelen. Het heeft Pur Ver drie jaar gekost om de beste manier te vinden om de regenwormen te voeden. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat de wormen optimaal vermicompost produceren, wanneer ze om de drie dagen worden gevoerd.

Gelijk aan 1,2 ton aan grondstoffen
De bedden bevatten zestig- tot honderdduizend regenwormen per vierkante meter. Dit staat gelijk aan het verwerken van maar liefst 1,2 ton aan grondstoffen. Vervolgens verteren schimmels en bacteriën het product, waarbij cellulose en lignine worden afgebroken. De afbraak van organisch materiaal zorgt voor een stabiel eindproduct van goede kwaliteit. De regenwormen breken de grondstoffen af tot een vorm, die gemakkelijk kan worden opgenomen door gewassen.
Dit technische proces bootst als het ware na wat er van nature in de bodem gebeurt. Voordat de vermicompost op de markt wordt gebracht, vermaalt en droogt Pur Ver het tot een product dat gemakkelijk toe te passen is. Dit bevat micro-organismen, bestaande uit zevenhonderd bacteriën en 1.500 schimmels, voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, maar ook humuszuren, plantenhormonen en aminozuren. Het is dan ook een natuurlijke biostimulant die de bodem verbetert, het natuurlijke afweersysteem ondersteunt en de groei van gewassen stimuleert. In deze vorm wordt de vermicompost met name gebruikt door tuinders. “Het voordeel van vermicompost, ten opzichte van mest, is dat het al gemineraliseerd is, waardoor de voedingsstoffen direct kunnen worden opgenomen door de plant”, legt Sempo uit. De vermicompost van Pur Ver wordt ook verwerkt in verschillende potgronden die in tuincentra worden verkocht.
Vaste en vloeibare vermicompost
Voor op agrarische bedrijven produceert Pur Ver een vloeibaar plantenextract van vermicompost dat ook micro-organismen bevat en voor alle gewassen kan worden toegepast. Dit noemen zij de Green Booster biostimulant, wat kan worden toegediend via een veldspuit of druppelirrigatiesysteem. De verpakking varieert van IBC-containers van duizend liter tot flessen van 0,5 liter voor particuliere klanten. Daarnaast zijn de ontwikkeling en productie van de vermicompost gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd in samenwerking met onderzoekscentra en universiteiten. Ook zijn de producten getest in proeven onder praktijkomstandigheden. Uit een onderzoek in aardappelen blijkt bijvoorbeeld dat Green Booster de opbrengst met gemiddeld 7,1 procent kan verhogen over drie jaar, waarbij twee keer twintig liter per hectare is toegediend. Ook de knolgrootte, ontwikkeling van het wortelstelsel en weerstand tegen abiotische stress neemt toe.

Advisering aan telers
Naast de productie van vermicompost deelt Pur Ver haar kennis in de vorm van advisering aan telers. Ook zijn de wormen beschikbaar voor de verkoop. In de toekomst denkt dit bedrijf ook aan de opstart van kleine productielocaties op plekken waar afval te recyclen is, zoals in gemeentes. Het ontwikkelen van een vloeibaar product krijgt daarnaast steeds meer aandacht. In de toekomst zou vermicompost ook kunnen worden opgenomen in andere producten. Denk hierbij aan de toevoeging in zaadcoatings, maar ook in een andere vorm, zoals korrels en als stabiele substraten voor een betere verspreiding van het middel.
Op het gebied van wetgeving zal er in de toekomst het nodige gaan veranderen voor vermicompost. In België is binnenkort het produceren van vermicompost op basis van dierlijke grondstoffen niet langer toegestaan. Het gebruik van organische basiscomponenten blijft tot dusver wel mogelijk. En dat is wat Pur Ver doet, al sinds de start van dit bedrijf, wat inmiddels ruim tien jaar geleden is. Het bedrijf ziet de toekomst dan ook optimistisch tegemoet, want in het kader van een krimpend pakket aan chemische middelen zien zij juist kansen in de groei van producten die gewassen ondersteunen.
Tekst en beeld: Antoine Van Houtte