Dichtbij de grens met België is Franzen Landbouw bezig om de laatste Brabantse hectares aardappelen te poten. Met goede weersomstandigheden en twee nieuwe Certa 40 Integral-pootmachines op het bedrijf kunnen er snel meters worden gemaakt. Nieuwe technieken maken het mogelijk om uiterst nauwkeurig te poten zonder dat het hogere wiskunde wordt voor de chauffeur.
Al met al heeft Franzen Landbouw uit Dirksland dit jaar 220 hectare aardappelen gepoot. Wilbert Koijck, medewerker bij dit akkerbouwbedrijf, is eind maart in Baarle-Nassau aan de slag met een Fendt 728 Vario, uitgerust met een Frontbereider van HeGro Agri Service en Certa 40 Integral-pootmachine. Het aardappelras Challenger gaat gelijktijdig de grond in met het granulaat Nemathorin tegen aaltjes en ritnaalden in een dosering van tien kilogram per hectare.

Nieuwe pootmachines
Door uitbreiding van het areaal besloot Franzen Landbouw op zoek te gaan naar nieuwe pootmachines. “We werkten al met een getrokken pootmachine van Miedema, een CP42, en een aardappelrooier van Dewulf”, vertelt Koijck. “Maar we wilden graag wendbaardere machines. Met een kortere draaicirkel houd je namelijk de kopakkers mooier. Via Steenbergen Mechanisatie kwamen we bij deze pootmachine terecht.”
De Certa 40 Integral is een gedragen vier-rijige bekerpootmachine met geïntegreerde frees. Op deze manier kan in één werkgang worden gepoot, waarbij nieuwe technieken het mogelijk maken om nauwkeurig te werk te gaan. De negen diepteloopwielen zorgen ervoor dat het gewicht van de machine gelijk wordt verdeeld over de grond. Samen met de hoeksensor achterop de klep, die de cilinders van de diepteloopwielen aanstuurt, is er automatische werkdiepteregeling mogelijk. De pootelementen worden afzonderlijk hydraulisch aangedreven en het pootkanaal is verstelbaar.
“Dat dit tegenwoordig volledig elektrisch wordt aangestuurd, is wel heel prettig. Als chauffeur kun je vanuit de cabine veel bijstellen.” Koijck duidt hiermee op het ISOBUS-scherm met touchscreen, waarmee hij onder andere de pootdiepte en pootafstand wijzigt, afhankelijk van de knolgrootte. Zo kan er variabel worden gepoot en kunnen sproeipaden worden aangelegd, iets wat dit bedrijf op de Zeeuwse gronden regelmatig heeft toegepast.

Verschillende grondsoorten
“Met verschillende grondsoorten is de flexibiliteit van deze machine een voordeel.” Tijdens het werk kijkt de chauffeur af en toe naar een ander scherm, waarmee hij vanuit vier verschillende hoeken het pootwerk monitort. Eventuele dubbele poters in het pootkanaal vallen dan ook snel op, waarna hij met één druk op de knop de instellingen bijstuurt. Aan het einde van de rij schakelt de Row-stop sectiecontrol op basis van GPS-gegevens automatisch de pootelementen uit.
Finetunen
Vorig jaar nam Franzen Landbouw al een demo-exemplaar van de Certa 40 Integral in gebruik. In die periode werden verschillende kleine wijzigingen doorgevoerd. Eén van de nieuwste updates is een koppeling tussen de software en de weegcellen, waardoor gemakkelijk de juiste hoeveelheid poters kan worden bepaald tijdens het laden van de bunker. Onnodig zware bunkers op het land zijn hierdoor verleden tijd.
“Op deze manier ben je optimaal met de bodem en de machine bezig. Dat vinden wij heel belangrijk.” Onderaan de streep hebben deze machines dit jaar goed meegedraaid. “Twee nieuwe pootmachines aanschaffen is natuurlijk een flinke investering, dus dan moet het wel goed zijn. De pootmachines werken prima. Het is nu een negen wat mij betreft, maar we zijn hard bezig om de puntjes op de i te zetten. En hebben er vertrouwen in dat het helemaal goed komt met deze pootmachines.”
Tekst en beeld: Kim Sjoers