Machinefabrikant Rabe produceert al ruim een eeuw ploegen, cultivators en kopeggen. Toch bleef het bedrijf lange tijd onder de radar, door roerige tijden binnen de muren van de fabriek. De Chinese eigenaar Zoomlion Group zorgt sinds 2020 voor stabiliteit en daarom wordt de productie weer opgeschroefd.
Distributeur Homburg Holland was al bekend met Rabe, dat jarenlang het frame leverde voor de Rumpstad-ploegen. De bedrijven besloten de handen ineen te slaan en Rabe-producten naar Nederland en België te brengen. Op 3 juli werden de ploegen in werking gezet op een perceel van WUR Open Teelten in Lelystad, waar ze naadloos bleken aan te sluiten op de Nederlandse omstandigheden.
Ploegen is een goede keuze
“In Nederland was niet-kerende grondbewerking lange tijd een hot item, maar als middelen zoals Roundup wegvallen, zul je voor sommige teelten toch iets anders moeten doen om de onkruiddruk te verlagen. Ploegen is dan een goede keuze”, vertelt Ron Smit, productspecialist bij Homburg. “De toplaag breng je onder in de voor. Hierdoor krijgt het volgende gewas betere omstandigheden om te kiemen en heeft het een lagere onkruiddruk.”
De ploegen van Rabe worden geproduceerd in West-Duitsland, waardoor ze goed aansluiten op de Nederlandse omstandigheden. Op de bijeenkomst werden de bekende Albatros-ploeg (drie tot vierschaar) en Albatros Super (vier tot vijfschaar) van Rabe in werking gezet, die beide hefgedragen zijn.
Framezwenkcilinder
Uniek op de Albatros Super-ploeg is de framezwenkcilinder. Deze extra cilinder trekt de ploeg recht achter de trekker tijdens het wentelen, zonder de werkbreedte te veranderen. Daarnaast wordt tijdens wegtransport het gewicht van de ploeg over beide hefarmen verdeeld door middel van hefdemping om de hef te ontlasten. “De ploeg kan op deze manier veilig de weg op. Dit sluit aan op de Nederlandse en Belgische omstandigheden, waar akkerbouwers vaak van het ene naar het andere perceel moeten rijden.”
Ook zijn de Rabe-ploegen standaard uitgerust met vernieuwbare slijtbussen, die indien nodig later kunnen worden vervangen. Dit is handig volgens Smit, omdat deze delen veel te verduren krijgen tijdens ploegbesturing.
De risters
De risters zijn een fundamenteel onderdeel van een ploeg. De vorm, opbouw en sterkte bepaalt in grote mate de kwaliteit van het ploegwerk. Rabe had twee verschillende risters voor op kleigrond meegenomen: de BP-365 P kleirister en de BP-351 WS strokenrister. Deze risters zijn geschikt voor ploegen in de voor en bovenover. Daarnaast hebben ze een lange levensduur en zijn slijtvast. Dit komt door het Rabe Conit oppervlakte hardingsproces, dat Rabe uitvoert in de fabriek, waarbij de risters drie keer worden gehard.
Kennis en kunde
Ploegbesturing is iets waar Homburg en Rabe elkaar in kunnen vinden. “Jaren geleden hebben wij onze eigen ploegbesturing, Isobus Homburg SmartPlough, ontwikkeld, maar we hadden zelf nog geen ploegen in ons assortiment. Nu komt de ploegbesturing eindelijk goed tot zijn recht.” Dat was duidelijk zichtbaar, toen het uitwaaieren, uitgeren en recht- en gebogen ploegen werd gedemonstreerd. De ploegbesturing volgt de rijen aan de hand van een RTK-antenne op de trekker en wordt via de Isobus-stekker aangesloten. Verschillende merken worden hierbij ondersteund. “Doordat de rijen automatisch worden aangestuurd, wordt het ploegen gemakkelijker en lever je nauwkeuriger en mooier werk.”
Introductie van Rabe
Homburg is al sinds 2012 importeur van Väderstad-machines. “Deze merken bijten elkaar niet. Met de aanvulling van Rabe kunnen we telers een compleet assortiment voor grondbewerking bieden”, aldus Smit. “Met name de vierschaar ploeg is interessant voor de Nederlandse markt, zeker in combinatie met ploegbesturing.”
Homburg is van plan de Rabe-producten via oude en nieuwe dealers op de markt te brengen. “Het allerbelangrijkste hierin is dat de relatie tussen de klant en dealer goed is. Dealers die achter de werking van de ploegen staan en klaarstaan voor de klant, daar draait het om. In België zien we dat veel dealers door het vertrouwen in Homburg openstaan voor de verkoop van Rabe. In zowel Nederland als België proberen we op deze manier de weg naar de telers te vinden.”
Tekst en beeld: Kim Sjoers
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.