De Brabantse akkerbouwbedrijven Hoeve De Blauwe Kei uit Wagenberg en Van de Riet uit Oud Gastel hebben op hun nieuwe AVR Ceres- pootmachine een Agricult Laagvolume Strooitechniek-set laten opbouwen. Een redelijk eenvoudige uitbreiding, die dankzij een gps-controller afhankelijk van de rijsnelheid een zeer nauwkeurige afgifte bij de grondbehandeling geeft. Beide telers zijn erg enthousiast over hun keuze. “Negatieve aspecten kan ik niet bedenken.”
Het grote voordeel van het driftarme LvS-systeem van Agricult zit naast het combineren van werkgangen in de besparing in middel en water dankzij het plaatsspecifiek doseren. Dankzij de gps-controller reguleert het systeem de afgifte op basis van de rijsnelheid. Dit geldt overigens ook voor rijenbemesting die met de opbouw uitgevoerd kan worden. Inmiddels zijn er ook goede ervaringen met zowel chemische als biologische middelen en wordt LvS toegepast voor nieuwe vloeibare aaltjes als vervanging voor Vydate.
Plug and Play
Koen Wagenberg werkt bij Hoeve De Blauwe Kei, het akkerbouwbedrijf van Corné van der Vorst in Wagenberg. Sinds dit jaar mag hij de aardappelen poten met een AVR Ceres 450 getrokken pootcombinatie. Op de vorige pootmachine hadden de telers ook LvS. Om in ziekte- en schimmelbestrijding te voorzien is de pootmachine door Kraakman Steenbergen opnieuw voorzien van het systeem van Agricult. “Het zijn vier strooikoppen die onderin de kouter, richting de schijven, de vloeistof kunnen verdelen in de kerende grondstroom”, weet Wagenberg te vertellen. “Je moet tegenwoordig door wet- en regelgeving met minder liters spuiten. Om toch het optimale uit het middel te halen, wil je de vloeistof op de plekken hebben waar het nodig is. En dat is dus rond de aardappel.”
Het akkerbouwbedrijf poot gemiddeld per jaar zo’n honderdtwintig hectare: zestig pootgoed en zestig consumptieaardappelen. Voor de schimmelbestrijding wordt met het LvS-systeem 25 liter per hectare toegediend. Wagenberg prijst de eenvoud van de techniek. “We hoefden alleen de kast op te hangen, de pompjes aan te sluiten op de tanks die af fabriek waren aangebracht en de sproeikoppen hebben we onder bij de kouters gemonteerd. Plug and play eigenlijk.”
Afgifte secuur regelen
De snelheidsafhankelijke afgifte wordt geregeld door de Agricult Controller met eigen gps. “Met een snelheid onder de kilometer per uur begint die al te tellen, dus kun je heel secuur je afgifte regelen. Tot pakweg acht tot tien kilometer per uur kun je netjes doseren zonder dat je verlies hebt.”
De nauwkeurige dosering en mooie verdeling in de rug zorgt voor een besparing in middel en water. “Uiteindelijk zorgt dit voor minder handelingen, waardoor je efficiënter kunt werken en dus ook minder verlies hebt. De verdeling is geweldig. En nadelen? Het stoort mij persoonlijk niet, maar misschien dat het bedieningskastje in de cabine in de toekomst wat kleiner kan. Ik kan me voorstellen dat als je al veel schermen hebt dat dit storend kan werken.
Ervaringen Jos van de Riet
Lees hier later deze week ook de ervaring van Jos van de Riet met het Agricult systeem.
Meer informatie
Agricult BV (+31)499-490714, adriaan.vd.ven@agricult.nl en www.agricult.nl
Of bezoek stand 95 van Agricult op PotatoEurope op 6 en 7 september in Doornik.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Agricult