De naamsbekendheid van machinebouwer SU-Tech groeit en dat komt vooral omdat de machines, die in Lelystad worden gebouwd zo enorm praktisch zijn. Geen toeters en bellen, maar degelijk, met een hoge capaciteit en een hoge mate van productvriendelijkheid. Oprichter Wouter Schoot Uiterkamp komt zelf van een akkerbouwbedrijf. Daar ligt uiteindelijk de oorsprong en ieder jaar wordt er doorontwikkeld.
SU-Tech bouwt diverse speciaalbouwmachines voor veredelaars en pootgoedtelers, maar de hardlopers binnen het bedrijf zijn de uienladers. Enkelzwad, dubbelzwad en met of zonder doorvalmat. In het hart van iedere machine staat in ieder geval de praktijk centraal. En daarmee groeit ook de naamsbekendheid van SU-Tech.
SU-Tech
Wouter Schoot Uiterkamp stelt dat SU-Tech eigenlijk het resultaat is van een ‘uit de hand gelopen hobby’. “Ik kom zelf van een akkerbouwbedrijf. Mijn ouders schakelden om naar een biologische bedrijfsvoering. De wens ontstond om een aanpassing te doen aan de uienlader. De egelband moest er op. Als we toch al bezig waren dan konden we ook de afvoer en de opname aanpassen. Dit werd al met al zo’n grote ingreep, dat we besloten om een nieuwe te bouwen. Toen ik het er over had met een teler uit de buurt zei hij ‘als jij ‘m bouwt, koop ik ‘m’. Dat bleek het startsein van SU-Tech. Eigenlijk bouwden we een compleet nieuwe uienlader.”
Eerste uienlader
Het eerste prototype uienlader kwam in 2017. “We wilden echt een mooie machine bouwen. Het lassen en poedercoaten hebben we uitbesteed. Met de uienlader zijn we veel gaan demorijden en hebben we loonwerk uitgevoerd. Om naamsbekendheid te creëren, maar ook vooral om de machine heel veel te testen. Zo’n eerste ritje is superspannend. Bij het laatste perceel vraag je jezelf af, waar liggen er nog meer verbeterpunten?” Na het eerste jaar is de verkoop opgestart en vanaf dat moment ging het snel. “Voordeel is ook dat ik uit de praktijk kom. Ik heb ervaring met het werken met zo’n machine.” Het laden van uien begint met een smalle vlaklopende spijlenband, die door een kleine keerrol zeer scherp oplaadt.
“Met onze machines kunnen we alle spoorbreedtes opladen.” De tweede mat is breder en zorgt voor een optimaal zeefoppervlak. De speciale spijlen zorgen ervoor dat het terugrollen van de uien is voorkomen. De intensiteit van de schudder, de hellingshoek en de snelheid van de egelband zijn vanuit de trekkercabine in te stellen. De afvoerband is 1,15 meter breed en de afvoer heeft een groot bereik voor het laden in kisten, kantelwagens, grote kiepers of zelfs vrachtwagens.
De machines met een doorvalmat zijn in de basis exact hetzelfde als een enkelzwad uienlader, alleen is er dan een doorvalmat geplaatst om de tweede mat egelband en elevator heen. Hiermee is grof onkruid al uit de uienstroom gescheiden. Om dit te realiseren is de gestuurde wielas achter de machine geplaatst.
Tonnen per uur
Capaciteit zit wat Schoot Uiterkamp betreft niet in rijsnelheid, maar vooral in tonnen per uur. Uien worden geteeld op spoorbreedtes van anderhalf tot drie meter. “Hoe breder het spoor, hoe meer uien er onder de trekker groeien”, stelt hij. “Bij iedere teler is de situatie anders. Soms is er sprake van korte percelen en smalle spoorbreedtes. Bij de andere heb je brede zwaden en voldoende transportmiddelen beschikbaar, waardoor je niet hoeft te wachten op kiepers.” Het gewicht van de uienlader ligt onder de 3,5 ton, waardoor er geen reminstallatie geplaatst hoeft te worden. “Daardoor kunnen we onze eigen assen maken en er voor zorgen dat de machine scherp stuurt. Met het snel kunnen keren op het perceel bepaal je ook capaciteit. Dus kijken wij naar de scherpe stuurhoek, met een gestuurde dissel en wielas en de lengte van de machine.”
Ervaringen uit de praktijk
Jaarlijks zijn updates aan de machine uitgevoerd. Vooral op basis van ervaringen uit de praktijk. “Het eerste jaar leverden we vooral machines uit in Oostelijk Flevoland. Het tweede jaar komen de machines op andere plekken, met andere gebruikers die weer een andere blik hebben. Daar komen weer verbeterpunten uit.” In 2019 ontwikkelde SU-Tech op klantvraag een machine om twee uienzwaden van een anderhalve meter bed op te laden. Ook ontwikkelde de onderneming een uienlader met doorvalmat. “Omdat er steeds minder middelen beschikbaar zijn, zien we voornamelijk in zandgebieden steeds meer onkruid in de uien. Met een uienlader met alleen een egelband is het lastig om bepaalde soorten er uit te krijgen. Door de combinatie met een doorvalmat kan grof en fijn onkruid goed gescheiden zijn uit de uienstroom.”
Standaard en seriebouw
De varianten voor enkele en dubbele zwaden en de machines met een doorvalmat worden bij SU-Tech nu standaard en in seriebouw gemaakt. Inmiddels zijn er rond de zestig machines uitgeleverd. Om de pieken in het las- en assemblagewerk af te zwakken, wordt werk uitbesteed. SU-Tech leunt bovendien op de diensten van diverse professionele bedrijven voor het lassen, elektrakasten en hydrauliek blokken. “Alles wordt speciaal voor ons gemaakt.”
Maatwerkoplossingen
Naast uienladers (enkelzwad, dubbelzwad en met of zonder doorvalmat) ontwikkelt en produceert SU-Tech meer machines. Bijvoorbeeld de stammenlader, een machine voor het laden en kisten van hoogwaardig pootgoed. Dit is een praktische installatie, die kan worden uitgerust met een gestuurde as, een hydraulisch verstelbare dissel en een elektrische of hydraulische bediening. “Verder richten we ons op speciaalbouw”, licht eigenaar Wouter Schoot Uiterkamp toe. “Dat betekent dat we naast een reeks standaard producten we continue bezig zijn met maatwerk oplossingen voor speciale vraagstukken voor akkerbouwers en loonwerkers.”
De verkoop verloopt in Nederland via dealers. “Gebieden waar nog geen dekking is, doen we rechtstreeks. Dat geldt ook voor België, Duitsland, Frankrijk en andere landen.”
En de nieuwste ontwikkeling? “We zijn druk bezig met een nieuw type uienlader.”
Meer informatie
Meer weten over SU-Tech? Kijk op www.su-tech.nl of stuur een mail naar info@su-tech.nl
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: SU-Tech