Akkerbouwer Berend Jansema uit Sellingen (Gr.) is benieuwd naar de mogelijkheden van de Opti Weeder. Hij realiseert zich dat de huidige ontwikkeling in de akkerbouw om alternatieven vraagt. “Iedereen wil een schoon en net gewas, maar ik denk steeds vaker: laat maar een melde of kamille staan, het is niet anders.
Uiteindelijk denk ik dat we naar het brede plaatje en de lange termijn moeten kijken. Als alles iets minder opbrengt, maar je hebt wel een gezond en sterker gewas dan is dat misschien wel waardevoller.” Jansema hoopt oprecht dat de middelenkast niet volledig op slot moet. Vooral om het hoofd te kunnen bieden aan schimmels en ziekten.
Snelle doding voor vochtstroom op gang komt
De akkerbouwer uit Oost-Groningen laat zien dat hij een innovatieve ondernemer is. Door één werkgang te spitten, uien en stuifgerst te zaaien zet hij bijvoorbeeld al in op effciënt werken. “Ik heb wel een drive om steeds nieuwe dingen uit te proberen en hou wel van een uitdaging.” Zo zijn ook de proefvelden van Delphy met de Crown Crusher op zijn bedrijf gekomen. “Daarin zie ik echt potentie. Met name in de snelle doding, voor de vochtstroom op gang komt. Als je het frame dan hebt en je ziet dat ontwikkelingen rond chemie een bepaalde kant op gaat, dan is de Opti Weeder een goede optie.”
Mechanische onkruidbestrijding
De investering in mechanische onkruidbestrijding is voor Jansema de overweging. Het bedrijf heeft een areaal van tweehonderd hectare, waarvan honderd zetmeelaardappelen. Eigenlijk zouden er iets meer hectares moeten zijn om een machine als de Opti Weeder echt rendabel te maken. Aangezien hij ook een beetje loonwerk doet bij collega’s, is die potentie er wel. “Maar eerlijk gezegd is mijn eigen tijd wel op. Maar het is wel een serieuze overweging waard als je een werknemer hebt, die het mooi vindt om met deze machine te werken en goed aanvoelt wat je er mee moet doen.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries