In tegenstelling tot wat de naam van de machine doet vermoeden, is de Weed-Master geen wieder. De kracht zit in de roterende tanden, die door de grond draaien. “Het onkruid is met wortel en al uit de grond getrokken. Tegelijkertijd is licht aanaarden van het gewas ook nog mogelijk”, legt technisch dwirecteur Wichard Struik van Struik Holland uit.
Het effect van de roterende tanden is dat het onkruid met de wortel uit de grond is getrokken. “Dan laat je de zon z’n werk doen. Dit zorgt er voor dat er geen hergroei van de onkruiden plaatsvindt.” De Weed-Master is volgens Wichard Struik een populair model. Vooral omdat de machine modulair is opgebouwd en daardoor de rijafstand ook verstelbaar is van minimaal dertig tot negentig centimeter of breder. Bij rijafstand vanaf dertig centimeter is de Weed-Master uitgevoerd met een enkele rotor en vanaf vijftig centimeter wordt er met twee rotoren of meer gewerkt.
Rugopbouw en onkruidbestrijding
Door de roterende tanden is er eigenlijk ook een grondbewerking uitgevoerd. “Doordat de grond is open getrokken krijg je een goede beluchting. De toplaag is mooi losgemaakt. De tanden van de rotor vanaf twaalf tot en met dertig centimeter in diameter verstelbaar en zijn voorzien van een De kracht van de Row-Fix ligt in de combinatie van rugopbouw en onkruidbestrijding. “De freesunits zijn individueel opgehangen en zijn bovenlangs aangedreven. Door de ruimte tussen de verschillende elementen, zowel zijdelings als naar boven, is het ook mogelijk om te frezen in gewassen hardmetalen slijttip.
“De Weed-Master is uitgevoerd met een ‘beschermtunnel’. “Dit zijn in de hoogte verstelbare platen waarmee het loof is beschermd. Door de verstelbaarheid is het wel mogelijk om de grond richting de plant te sturen en die dus licht aan te aarden en ook in de rij het onkruid te kunnen bedekken. Voor sommige gewassen is dat wenselijk, bijvoorbeeld als bescherming tegen slakken.”
Van twee tot twaalf rijen
De Weed-Master is uit te voeren van twee tot twaalf rijen. “Standaard is de Weed-Master hydraulisch aangedreven. Mechanische aandrijving is een optie. Dat is de keuze van de teler.” Het werktuig kan zowel voor als achter de trekker zijn aangekoppeld. “Eventueel is het mogelijk om de Weed-Master hydraulisch op te klappen.”
Mechanische onkruidbestrijding met hoog loof
Wichard Struik stelt dat de Weed-Master geschikt is voor mechanische onkruidbestrijding met hoog loof”, constateert technisch directeur Wichard Struik van Struik Holland. De frees-units zijn verstelbaar en daardoor te gebruiken in gewassen met verschillende rijafstanden. Standaard zijn de freeselementen met acht haken in wortel, broccoli, bloemkool, spruiten, knolselderij en exotische gewassen. “Zeg maar beddenteelt en rijgewassen. Voor ruggenteelt is het niet geschikt. De Weed-Master bewerkt vlak en niet de zijkanten van de rug. De werkdiepte is verstelbaar door dieptestel wielen en volgens Struik heel nauwkeurig in te stellen. We hebben een basisframe, waar de units in het parallellogram zijn gemonteerd dus bodemvolgend.”
Beproefd concept
De Weed-Master is volgens Struik inmiddels een beproefd concept. “Een ontwikkeling waar we nu naar kijken is een koppeling met een camera en gps om eventueel corrigerend te werken bij gevoelige gewassen.”
“Oersimpel maar zeer effectief”
Jan de Groot uit Venhuizen ziet in de Struik Weed-Master een mooie aanvulling op de onkruidbestrijding. “Door het weer waren we het afgelopen jaar te laat met onze Robovator. Dit werkt dan perfect. De Weed-Master maakt mooie dijkjes. Later kunnen we met de Robovator, die de planten herkent, een laatste bewerking doen.” De degelijkheid spreekt De Groot aan. “Het is gewoon een oersimpel concept. Iedereen kan er, naar een beetje afstellen, mee rijden. Kijk als er niks op zit, kan er ook niks stuk.” De Groot verbouw zo’n 300 hectare bloemkool, 130 hectare broccoli en ook nog sluitkool en rode kool. “We telen het hele jaar rond, ook in Spanje.” Met een 65 pk Fendt[1]trekker voert chauffeur Nico Kok de bewerking met de Weed[1]Master in vier rijen uit. “Maar 65 pk is ook zat. Zelfs met 30 had ik het wel vertrouwd.”
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?
Tekst en beeld: Martin de Vries