Akkerbouwer Kees Hotting uit Wieringerwerf heeft een primeur. Hij is de eerste in Nederland, die met een mechanische onkruidbestrijdingsmachine van Pöttinger werkt. Met de wiedeg achter zijn 130 pk Lindner Lintrac breekt hij de grond rond de jonge tarweplantjes los en gaat hij het onkruid te lijf, als daar sprake van is. “Voor de moderne akkerbouw is dit een perfecte combinatie.”
Het werken met de Rotary Hoe van CFS/Pöttinger bevalt Hotting goed. In een uur tijd is het mogelijk om tien hectare te bewerken. “Het is een lichte bewerking, waardoor het onkruid er uit gaat, maar het jonge tarwe plantje blijft staan. Eigenlijk wordt er een vals zaaibed bij het tarwebed gemaakt”, vertelt Kees Hotting.
Mechanische onkruidbestrijding
De wiedegtechniek is al decennia oud, maar het is voor het eerst dat mechanische onkruidbestrijding onder de vlag van Pöttinger wordt aangeboden. De Oostenrijkse fabrikant van hooibouw- en grondbewerkingsmachines nam recentelijk de akkerbouwtak van landgenoot Cross Farm Solution (CFS) over. “Dat Pöttinger nu ook roterende schoffels en wiedeggen aanbiedt, past bij de ontwikkelingen in de markt”, legt Wilko van der Veen van importeur Duport uit, “In Nederland is de biologische landbouw in opkomst, maar vooral in Oostenrijk en “Perfecte akkerbouwcombinatie” Duitsland groeit deze sector explosief.”
CFS-techniek
De CFS-techniek past volgens Van der Veen naadloos bij Pöttinger. “De uitstraling en de degelijke bouw zijn bijna identiek.” De wiedeg-techniek, waarvan nu de eerste machine onder de naam Pöttinger in Nederland is afgeleverd, is al vrij oud. De kleine kiemende onkruidplantjes worden uit de grond gehaald, terwijl de wat diepwortelende plantjes onaangetast blijven. “Hier zien we dat de wiedeg ook vooral de bovenste laag losbreekt om temperatuur in de grond te krijgen.”
Stenenscherm
Met een snelheid van 25 kilometer per uur (afhankelijk van de werkdiepte) wordt een prima resultaat geboekt. “Hierdoor is het ook een capaciteitsmachine.” Akkerbouwer Hotting heeft een variant met een werkbreedte van zes meter. Volgens Van der Veen zijn de wiedeggen leverbaar in werkbreedtes van minimaal drie en maximaal twaalf meter. De diepte van de bewerking, maximaal vier tot vijf centimeter, kan met de loopwielen worden bepaald. “De wiedeg is modulair opgebouwd en uitgevoerd met de standaard opties, zoals het hydraulisch opklappen. Een belangrijk element is ook het ‘stenenscherm’. Met een snelheid van twintig kilometer per uur is zo’n spatscherm voor het beschermen van de trekker geen overbodige luxe.” Sinds de aankondiging van de overname door Pöttinger is er al veel interesse getoond. “Vanaf augustus zijn de machines pas leverbaar.”
Lindnet Lintrac 130
De Lindnet Lintrac 130 is een trekker van Hotting is nog maar een half jaar op de markt. “Die vierwielbesturing van deze trekker heeft voor mij de doorslag gegeven. Resultaat zijn korte kopakkers en dat past perfect omdat ik zoveel mogelijk land groen wiel houden.” Hij noemt ook de kleine cabine, die toch ruim aanvoelt als een ander groot pluspunt. “Ik heb rondom goed zicht. De cabine is bovendien lucht geveerd en dat geeft veel comfort. Als je dan met 25 kilometer per uur over oneffen land rijdt, dan vlieg je niet uit de stoel”, lacht de teler. Volgens Wilko van der Veen is Lindner al jaren bekend als berm- en bergtrekker. “Met de Lintrac 130 is er nu ook een serieuze akkerbouw- en loonwerktrekker in het programma. Schoffelen, poten, zaaien en ook met spuiten geeft de trekker het comfort van een zelfrijder. We hebben met deze trekker ook in bloembollen gedraaid en toont de vierwielbesturing zijn onderscheidende karakter. Waar je normaal twee keer moet steken, doet deze trekker het in één keer. Dat is echt ideaal op de kopakker.” Van der Veen merkt dat er veel belangstelling is voor de Lindner. “Gewicht is tegenwoordig steeds meer een probleem. Met 5400 kilo is dit gewoon een lichte trekker, die grote prestaties levert.”
Simpel bouwplan
Hotting heeft vanwege de omschakeling van zijn dertig hectares een simpel bouwplan met tarwe, uien en bieten. Voor mechanische onkruidbestrijding is capaciteit nooit een overbodige luxe. “De Lindner Lintrac met de Pöttinger wiedeg zorgen er ongemerkt voor dat ik veel hectares weg kan zetten.”
Dit betreft een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat?
Tekst en beeld: Martin de Vries