Biologische akkerbouwer Duco Verbrugge uit het Zeeuwse Hengstdijk schoffelt zijn wortelen al jaren met een HAK EX. Een rugschoffelmachine die hij typeert als ‘een revolutie in de mechanische onkruidbestrijding’. Inmiddels heeft hij een nieuwere versie van de EX klaar om z’n uren op het bedrijf te maken. “Wij zijn er gewoon heel blij mee.”
Het revolutionaire van de rugschoffelmachine zit wat Verbrugge betreft in de benadering vanuit de plant. “Voor deze machine was er eigenlijk geen alternatief voor mechanische onkruidbestrijding in de rij. De EX werkt met zijkappen, die er voor zorgen dat de grond niet tegen het jonge wortelplantje maar tegen de kap komt. Als je vroeg in het seizoen begint, dan is dat wel kritisch. Met de HAK EX kun je serieus doorrijden.”
Afstellen op agressiviteit
Verbrugge noemt ook het eenvoudig afstellen van de schijven op agressiviteit een enorm pluspunt. Werktuigen zoals cultivatoren, aanaardkappen en aanaardschijven zijn door middel van spindels makkelijk op diepte in te stellen, waardoor de insteltijd tot een minimum wordt beperkt. “Het eenvoudig afstellen is ook meteen een nadeel. Als perfectionist blijf je er aan draaien, om de puntjes op de i te zetten”, lacht de Zeeuw, “Voor ons komt dit perfect uit omdat we zowel op zware als lichte grond zitten.”
Eenvoudig af te stellen
Het schoffelresultaat is meer dan behoorlijk. “De schijven pakken alles mee. Dat is ontzettend belangrijk in de biologische landbouw. Door de open constructie is de machine eenvoudig af te stellen. Bovendien houd ik goed zicht op het werk”, somt Verbrugge een aantal voordelen van de HAK EX-rugschoffelmachine op.
Met de voorschoffel wordt het onkruid in de geul en de onderzijde van de rug gesneden. De afploegschijf schoffelt het laatste stukje van de rug. De cultivator trekt de grond los, ontworteld het onkruid en werkt het onder. Met een aanaardschijf wordt de grond weer terug op de rug gedraaid, waarna het met kap weer wordt aangedrukt.
Alle gewassen in de ruggenteelt
Havelaar/HAK heeft de machine ontwikkeld voor alle gewassen in de ruggenteelt en wordt standaard voorzien van voorschoffels, rijenculivatoren en rugvormer. Door de optionele toevoegingen zijn de mogelijkheden van de rugschoffelmachine eindeloos: Schoffelen (ook voor het zaaien), aanaarden, ruggen opbouwen (na frezen), grond toevoegen op de rug of juist er van afstrijken.
Het biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Verbrugge zit pal tegen de Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen. Op een areaal van zo’n dertig hectare teelt hij wortelen, uien, aardappelen, luzerne en rode bieten. “Omdat wij relatief kleinschalig zijn, hebben we zowel de vorige als deze HAK EX samen met de buurman gekocht. We hebben er beide voordeel van.”
Tot voorkort schoffelde Verbrugge ook de witlof teelde, zette hij de rugschoffelmachine ook daarvoor in. “Deze machine past gewoon bij alle ruggenteelten. De machine volgt de ruggen goed. In de aardappelen gebruiken wij ‘m ook in het vroege plantstad.”
Compact en licht
De vernieuwde versie van de HAK EX is voorzien van een parallellogram waardoor Verbrugge nog wat netter af kan rijden. “Ook hadden we in de oude versie alleen steunwielen aan de voorkant. Nu zijn er ook aan de achterzijde wielen gekomen, waardoor het geheel nog stabieler is.” Het resultaat is een compacte machine, die licht is in gewicht en degelijk van constructie. “Met 900 kilogram is dit voor een biologisch bedrijf als de onze een mooie toevoeging om op het gebied van mechanische onkruidbestrijding capaciteit te draaien.”
Opties en modellen
De EX-ruggenschoffelmachine is leverbaar in diverse uitvoeringen, van basis tot het full options model. De service van HAK noemt de Zeeuw als een groot pluspunt. “Het bedrijf kun je rechtstreeks benaderen met vragen of als je bijvoorbeeld messen nodig hebt. Je doet een belletje en ze sturen de onderdelen op, met een goed advies er bij.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: K.A. Havelaar & Zn bv
Je las hier een artikel uit onze Akkerbouwkrant. De krant gratis thuis op de mat?