Schoffelmachines zijn in trek, zowel in de gangbare als de biologische teelt. Dit heeft meerdere redenen. De aandacht voor een gezonde, luchtige bodem neemt toe. De mogelijkheden voor chemische onkruidbestrijding worden minder. Personeel vinden voor handmatig wieden is een opgave. Daarbij is er met schoffelmachines steeds meer mogelijk.
Precies, maar gemakkelijk kunnen werken, met minimale gewasschade. Dat zijn belangrijke uitgangspunten bij de aanschaf van een nieuwe schoffelmachine. Dat betekent onder meer eenvoudig, maar nauwkeurig afstellen, in het veld goed zicht op het werk en waar het kan ondersteuning middels camerabesturing. Twee telers die recent een nieuwe schoffelmachine aanschaften zijn Klaas Jan Grinwis en Max Maris. Zij vertellen over hun eerste ervaringen met respectievelijk een vlakveld- en een rugschoffelmachine van HAK.
Akkerbouwer Max Maris
Op de lichte tot zware kleigrond van akkerbouwer Max Maris uit Oudemolen (Noord-Brabant) worden de percelen witlof, pastinaak en aardappels vanaf dit jaar geschoffeld met een HAK EX 575F ES ES2 rugschoffelmachine. “We hadden al tien jaar een rugschoffelmachine van HAK. Dat beviel ons goed. Maar het werd tijd voor wat anders. Deze nieuwe machine is uitgebreider en heeft nog weer wat nieuwe opties, waardoor de schoffelkwaliteit nog verder verbetert”, verklaart Maris de reden voor aanschaf.
De drie meter brede machine heeft een rijafstand van 75 centimeter en is uitgerust met voorschoffels, schoffelschijven, cultivatoren, aanaardschijven, loofbeschermschilden en een rugvormer. Voorschoffels pakken het onkruid tussen de ruggen en in de onderzijde van de ruggen. De schoffelschijf schoffelt het bovenste stukje van de rug. De aanaardschijf draait de grond weer op de rug. Tussendoor heeft de cultivator de grond losgetrokken en het losgeschoffelde onkruid ondergewerkt. De rugvormer drukt de rug aan. Dit levert volgens Maris prima resultaat op. “Met dit model kun je het onkruid de baas en blijft de rug grotendeels intact”, vertelt de akkerbouwer.
Schoffelschijfjes bovenop de rug
Bijzonder aan de machine, die Maris rechtstreeks van HAK kocht, zijn de kleine schoffelschijfjes bovenop de rug. “Voor HAK is dit niet nieuw, voor ons wel. Het werkt boven verwachting. Doordat de schijfjes klein zijn en je ze heel gemakkelijk in de juiste hoek kunt zetten, kun je het onkruid nog dichter bij het gewas wegsnijden. Dat bespaart ons veel handwerk”, vertelt Maris, die de machine inzet in de witlof, pastinaak en aardappelen. Daarnaast worden op het biologische bedrijf uien, suikermais, pompoenen, bonen en grasklaver geteeld.
Instelgemak van de machine
De akkerbouwer is vooral erg blij met het instelgemak van de machine. Dankzij slimme klemsystemen, spindelverstelling en maatverdeling op het werktuig kan de machine snel en praktisch zonder gereedschap worden ingesteld voor schoffelwerk in diverse op ruggen geteelde gewassen. De schoffeldiepte is met één bout te verstellen. De afploegschijven zijn eenvoudig en nauwkeurig in te stellen. “Je kunt de rug dus heel oppervlakkig schoffelen. Zeker onder droge omstandigheden is dat belangrijk. Je kunt dan voldoende vocht in de rug houden”, vertelt Maris.
De EX-rugschoffelmachine is een lichtgewicht machine. Het schoffelwerk kan dus met een kleine trekker gedaan worden. Dankzij steunwielen loopt de machine stabiel over het land. Net als andere HAK-schoffelmachines heeft de machine een open constructie, zodat de chauffeur goed zicht heeft op het werk. Dankzij de slanke vormgeving gaat de machine gemakkelijk door het gewas zonder gewasschade te veroorzaken.
Nauwkeurig werken
Met de EX-rugschoffelmachine kan heel nauwkeurig worden gewerkt. Om dit helemaal te perfectioneren maakt Maris gebruik van een cameragestuurde stuurbok met sideshift, die hij ook voor andere werktuigen gebruikt. Bij het schoffelen houdt hij doorgaans een rijsnelheid aan van circa vijf kilometer per uur.
Maris heeft op dit moment de schoffel alleen nog ingezet in de pastinaak, maar verwacht hem dit jaar nog veelvuldig in te zetten. Vooralsnog is hij er erg tevreden over. “De eerste weken ging het al super”, besluit Maris.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: HAK Schoffelmachines