In Hannover was er ook een ruim aanbod op het gebied van schoffeltechnieken te bekijken. Akkerbouwbedrijf maakte een ronde langs de verschillende bedrijven. Bekijk hieronder de highlights.
Smart Agri Technologie / Doorgrond kan op veel aanspraak rekenen bij de opstelling van de cameragestuurde sideshift die het bedrijf samen met Wifo Anema op de markt brengt. Er is een ranke bietenschoffel van Doggen aan de sideshift gekoppeld.
Schmotzer Venterra
De volledig modulair op te bouwen Schmotzer Venterra schoffelmachine is goed te combineren met een zaaiunit en fronttank, zodat voor ieder type gewas en rijafstand er de mogelijkheid bestaat om het schoffelen te combineren met een sectieschakeling voor bespuiting in de plantrij met chemische middelen of met een bladmeststof. Daarnaast kan er ook granulaat of onderzaai tussen de rijen worden aangebracht.
Steketee in Lemken-blauw
Het is even wennen om de bekende Steketee schoffelmachine te herkennen in de Lemken-kleur. De vele modulair op te bouwen schoffelmogelijkheden met grote schoffels, kleine schoffels, vingerwieders en veertanden om een configuratie te leveren voor alle gewassoorten zijn wel onmiskenbaar. Ook voor de kleinere rijafstanden en meer kwetsbare gewassen zoals ui. Daarvoor zijn er speciale zij- en hoekmessen beschikbaar die de uienplanten in de rij afschermen maar die het daarbij tegelijkertijd mogelijk maken om toch al heel vroeg na opkomst te starten met het schoffelen dicht langs de plantrij.
Bij de opstelling van de nieuwe negen meter brede Thulit-wiedeg van Lemken waande de bezoeker zich even op het land. Deze wiedeg is op een vernieuwende wijze gebouwd. Per meter werkbreedte zijn 32 tanden gemonteerd. De druk op iedere tand is instelbaar van 0,1 tot 5 kilogram. De tanddruk wordt hydraulisch ingesteld via kleine cilinders die ieder met één stang zijn verbonden aan één veertand.
De veertanden worden op druk gebracht en gehouden door een aantal, in de voorzijde van het frame ingebouwde, hydraulische circuits. Accumulatoren zorgen voor drukcompensatie bij tegendruk op de veertanden door oneffenheden in het perceel. De Thulit is dit jaar getest en verschijnt 2014 op de markt. Er is ook een zes meter brede variant beschikbaar.
Zocon
De Zocon wiedeg beleefde een wereldprimeur op AgriTechnica. Met een werkbreedte van vijftien meter en in totaal 683 tanden (45 tanden per meter werkbreedte) met een tandafstand van 2,2 centimeter, is deze wiedeg ontworpen om in een heel vroeg stadium direct na het zaaien al te kunnen starten met wieden. De dichte tandbezetting zorgt voor maximaal grondverzet. Vroeg beginnen is essentieel om de onkruiddruk te beteugelen. De machine, die gedurende acht seizoenen is geperfectioneerd door constructeur LMB Geertsema, heeft een hoge bodemvrijheid.
In combinatie met een tanddruk die instelbaar is van honderd gram tot vijf kilogram per lichte tand (zeven millimeter) is het mogelijk om ook lang door te eggen in het gewas. De tanden zijn qua hoekverstelling zowel slepend als stekend te gebruiken, interessant om korsten te breken. Met de instelbare veerdruk in combinatie met de juiste eg omstandigheden (bijvoorbeeld vroeg in de ochtend bij dauw) is dan de juiste druk te kiezen om de schade aan de plantrij te minimaliseren.
Kopeggen, woelen en culteren
Capaciteit en de robuustheid van Zweeds staal. Dat straalt deze combinatie uit van de Alpego DMAX -800 twinforce rotorkopeg in combinatie met de AS PRO pneumatische zaaimachine in de fronthef. De kopeg is belastbaar tot 500 pk.
De woelpoten van deze Evers Agro Breton Xl voorzetwoeler zijn hydraulisch instelbaar.
Hydraulische uitheffen is ook een vondst die Evens Agro toepast op de Forest Cultivator. Deze heeft een etageframe (groengekleurd) waarvan de werkdiepte traploos is in te stellen. Bij wielslip vanwege een taaie storende laag zorgt het, via Isobus aangestuurde, Evers Vario Compaction Control systeem ervoor, dat het etageframe automatisch uitgeheven wordt totdat de wielslip stopt. De voorste tandenrij blijft dus wel gelijkmatig op de gewenste diepte, zodat de storende laag wel doorbroken wordt.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar