Wie mechanische onkruidbestrijding zegt, denkt meteen aan een aantal obstakels. Voor een precieze uitvoering zijn namelijk gespecialiseerde en vrij dure machines nodig. En vaak is ook de beschikbare tijd op het bedrijf beperkt. Loonwerkers kunnen hierbij een handje toesteken.
Mechanische onkruidbestrijding vraagt een andere aanpak dan een spuittoepassing met herbiciden. De weers- en bodemomstandigheden; het stadium van het gewas en het onkruid en de correcte afstelling van de machine zijn immers belangrijke parameters voor een geslaagde toepassing. De oude getrouwe schoffelmachine heeft de afgelopen jaren een stevige doorontwikkeling gekend. En tegenwoordig is een schoffelmachine een gesofisticeerde machine die, met behulp van camerabesturing en gps, tot op enkele centimeters nauwkeurig werkt. De juiste keuze en afstelling van schoffelmessen, vingerwieders, torsiewieders etc. verhoogt de nauwkeurigheid en de precisie van toepassing. Een degelijke kennis van de machine en gebruik is dus aangewezen voor een succesvolle uitvoering.
Rol loonwerk
“De aankoop van een gesofisticeerde schoffelmachine is voor veel landbouwers een onzekere en te dure investering. Het aantal hectare dat per bedrijf geschoffeld moet worden is vaak onvoldoende om de machine rendabel te maken”, vertelt Jan Vanwijnsberghe van Inagro. “In de praktijk zien we dan ook dat landbouwers vooral richting loonwerk kijken om de schoffelbehandelingen uit te voeren.”
Daarom willen Inagro, Hogeschool Gent, KBIVB en Hooibeekhoeve in het demonstratieproject; ‘Onkruidbestrijding 2.0’ ook loonwerkers betrekken in het verhaal van mechanische onkruidbestrijding. De loonwerkers die zich op mechanische onkruidbestrijding toeleggen kunnen het verschil maken in een toekomstgerichte onkruidbeheersing.
Loonwerker Johan Staelens is één van de pioniers in Vlaanderen en deelde de voorbije winter zijn ervaringen tijdens de webinar ‘mechanische onkruidbestrijding’.
Beschikbaarheid machines
Om de landbouwers en loonwerkers dichter bij elkaar te brengen, maakten de projectpartners een overzicht van de loonwerkers die op vandaag al goed uitgeruste schoffelmachines ter beschikking hebben. “Op die manier hopen we dat beide partijen elkaar makkelijker vinden”, klinkt het.
“In de overzichtslijst zie je het aantal machines die inzetbaar zijn in verschillende teelten”, gaat Vanwijnsberghe verder. “Het kan ook zinvol zijn om als landbouwer je teeltsysteem (rijafstand, werkbreedte,…) proactief af te stemmen op de schoffelmachine van de loonwerker waarmee je wil samenwerken. Maak hierover best bij het begin van het seizoen al goede afspraken.”
Bron: Vilt