Amazone, de Duitse fabrikant van landbouwmachines, maakte in het najaar van 2018 de overname van de firma Schmotzer wereldkundig. Schmotzer, opgericht in 1905 door Dr. Hans Schmotzer, bouwt al sinds 1922 schoffelmachines en is gevestigd in het Duitse Bad Windsheim. De Loonwerker is benieuwd naar de plannen voor de toekomst en sprak met exportmanager Viktor Gensch. Gensch werkt samen met 48 collega’s en overige medewerkers van Amazone sinds 2014 bij Schmotzer. “Innovaties ontstaan niet altijd vanachter het bureau maar dikwijls in samenwerking met de akkerbouwer”
Waarom heeft Schmotzer besloten om met Amazone te gaan samenwerken?
“In Europa speelt naast beschikbaarheid, prijs, duurzaamheid ook de herkomst, teelt, landbouwmethode en productie een steeds grotere rol. Boeren en voedingsdistributeurs staan steeds vaker in de media. Burgers willen weten waar en hoe hun voedsel wordt verbouwd.
Als gevolg van de discussie rondom het middel glyfosaat worden pesticiden in toenemende mate door politiek en samenleving bekritiseerd. Hierdoor is een trend naar duurzame, ecologische en biologische producten ontstaan. Boeren en de hele landbouwsector moeten reageren op deze beweging. Niet alleen vanwege de heroverweging van politiek en samenleving maar ook vanwege de beperkte beschikbaarheid van actief werkende middelen en de toenemende weerstand moet er een verandering in het bestrijden van onkruid plaatsvinden. Voor sommige agrariërs hebben deze factoren al geleid tot een ‘back to the roots’-strategie in de strijd tegen onkruid. Veldspuiten worden gebruikt in combinatie met schoffeltechnologie. Amazone ziet natuurlijk ook deze trend. Om die reden zijn we samengegaan en daarom proberen wij voet aan de grond te krijgen in deze nichemarkt. De productgroep Schmotzer-schoffeltechniek maakt sinds 2019 onderdeel uit van de Amazone-groep.”
Schmotzer is via importeur Kamps de Wild nu een jaar actief in Nederland. Hoe zijn de eerste ervaringen?
“De eerste stappen om samen te werken zijn inmiddels gezet. Kamps de Wild heeft professionele en betrokken medewerkers en een uitgebreid klantenbestand. Onze partners zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe machines. De teamgeest die Kamps de Wild ons laat zien, geeft ons veel plezier in de samenwerking. Wij gaan er vanuit dat de omzet de komende jaren flink kan groeien door verdere samenwerking en training op de Nederlandse markt.”
Welke moeilijkheden komen jullie nu nog tegen?
“Veel klanten hebben bij het samenstellen van hun machines speciale wensen. Daarom moeten er dikwijls individuele oplossingen voor de betreffende agrariër worden gevonden. Wij zijn daar op voorbereid en kunnen expliciet reageren op elk verzoek van de klant. De coronapandemie is natuurlijk ook een bijzondere situatie.”