Camso combineert voordelen van rupsen en banden in ‘halftrack’

Het Canadese Camso, onderdeel van bandenfabrikant Michelin, presenteerde vorig jaar op de Agritechnica de nieuwe CTS Halftrack, een eenvoudig monteerbaar tracksysteem voor trekkers in de populaire pk-klasse van 110 tot 165 pk. Camso combineert hiermee de tractievoordelen van een rups met rijsnelheden, die met wielen mogelijk zijn. “Om het hele jaar door iedere klus rondom de boerderij rendabel te klaren.”

Met de CTS Halftrack claimt Camso de eerst echt betaalbare en eenvoudig monteerbare rupsonderstel te hebben. De tracks, die vanaf vorig jaar leverbaar zijn, moeten zorgen voor betere tractie. Dat is gecombineerd met de wendbaarheid van een tractor op wielen. Het monteren van de constructie, die in verschillende maatvoeringen beschikbaar is, kan op de bestaande flens van de trekkeras.

Versnellingsmechaniek

Bijzonder is de versnellingsmechaniek. Die stelt de trekkerchauffeur in staat om dezelfde snelheid als met banden te houden en met de bestaande voorwielwielaandrijving. Dit maakt snelheden tot veertig kilometer per uur mogelijk. De track heeft een langere voetprint, wat volgens de fabrikant moet leiden tot een lagere compactie van de bodem. Dit verhoogt ook de berijdbaarheid op natte, losse gronden. Hiermee zijn de mogelijkheden om op het land te rijden, ook onder lastige omstandigheden, vergroot.

Hydraulisch spansysteem

De rups, beschikbaar in breedtes 34 en 54 centimeter, is uitgevoerd met een hydraulisch spansysteem. Een met stikstof geladen accumulator zet het rubber op de juiste spanning. Dit zorgt voor optimaal contact tussen het tandwiel en de nokken. Dit verlengt ook de levensduur van het rubber. Door het gebruik van twee kleine tussenwielen is het contact met de grond ook op oneffen terrein verbeterd, wat moet zorgen voor optimale tractie. Bovendien houdt dit de machine stabiel en komt dit de rijkwaliteit ten goede.

Tekst: Martin de Vries
Beeld: Camso

Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad de Loonwerker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.