“De BF280 boxenvuller heeft ons nog nooit in de steek gelaten”

Akkerbouwer Robert Stokman uit Biddinghuizen verbouwt poot- en consumptieaardappelen, uien, wortelen, bieten en graan. Voor zijn eigen kistenbewaring van zijn pootgoed, tafelaardappelen, uien en sjalotten gebruikt hij de BF280 kistenvuller van Mechatec.

Grotere capaciteit

Omdat de Flevolandse akkerbouwer ook loonbewaring verzorgt, kocht hij deze kistenvuller om meer capaciteit te verkrijgen. “Ons record staat nu op zeventig kisten in vijfenvijftig minuten.”

In totaal draait Stokman er een kleine vijfduizend kisten per seizoen door. Met een nieuwe software-update gaat Stokman dit seizoen over de honderd kisten per uur halen. Wat Stokman nu al zeker weet, is dat deze nieuwe vuller voor meer werkplezier gaat zorgen. “De oude machine voldeed – met name bij het op- en afstapelen – niet meer aan onze eisen. We hebben dan ook gekozen voor een totaal nieuwe machine om zodoende bedrijfszeker te zijn als we straks weer volle bak kisten gaan vullen. Het is erg vervelend als het rooien wordt opgehouden door de kistenvuller. Betrouwbaarheid is dan bijzonder belangrijk.”

Dezelfde visie

Stokman heeft gedurende het seizoen contact met Mechatec eigenaar Henk Petter en heeft een rotsvast vertrouwen in het bedrijf. “Het was voor mij direct duidelijk dat we met Mechatec bleven samenwerken, want die band is gewoon heel goed. We hebben een beetje dezelfde visie en vullen elkaar goed aan.”

Betrouwbaarheid

Petter werkt nauw samen met zijn partner Sabine Gerards, die op bepaalde punten voor de finishing touch zorgt. Zo werd er op de boxenvuller van Stokman een aantal kleine modificaties aangebracht die Gerards had aangestipt. “Die samenwerking verloopt gewoon prima. Natuurlijk zijn er altijd wat dingetjes die geregeld moeten worden, maar ik kan altijd bouwen op Henk (Petter, red.) en Sabine (Gerards, red.). Bovendien heeft deze machine ons nog nooit in de steek gelaten en dat is erg prettig als je tijdens het seizoen even flink wil doorpakken.”

“Zelfs afgelopen najaar toen de aardappelen – onder moeilijke omstandigheden – bijna letterlijk uit de grond ‘gepeld’ moesten worden, heeft de kistenvuller ons niet in de steek gelaten. Dat de machine netjes bleef werken, ondanks de extreem natte plakkerige grond was een opsteker. Bij de uien, die wel onder goede omstandigheden werden gerooid, of bij de loonbewaring van de uien is een hoge capaciteit voor ons van belang en ook daar voldoet de kistenvuller van Mechatec aan.”

Dynamic Flow Control

Vanaf de aanvoerlijn komt het product in lijn, of vanaf een zijkant, aan op de vuller waarna de Dynamic Flow Control automatisch een optimale vullingsgraad van de verticaal band regelt, onafhankelijk van het aangevoerde volume of gewicht. De maximale productstroom bedraagt 280m³ per uur (tot honderdveertig kisten met 1,6m x 1,2m x 1,2m). “In dat opzicht verschilt deze machine van de vorige. We hebben deze upgrade vooral gedaan om zelf wat meer rust te hebben. Een half uur sleutelen kost gewoon te veel tijd en geld als je midden in het seizoen zit, zeker wanneer er vrachtwagens staan te wachten om gelost te worden.”

Afvullen

Het vlak afvullen van de kist gebeurt door middel van vingerposities op de verticaalband. Door deze in verschillende hoogtes te zetten komt er in de overloop van de horizontale naar verticaal band een natuurlijke zijwaartse beweging. Zo verkrijgen telers, ook zonder schudden, een vlak en goed afgevulde kist. Al denkt Stokman dat daar nog wel wat te winnen valt. “Als je de capaciteit maximaal wilt benutten wordt het afvullen op niveau minder vlak. Die kisten zitten dan zo (over) vol dat de uien er soms naast vallen. Dit is weer te ondervangen door het schudden van de kist op de tweede laag te leggen en de laatste laag dan niet meer te schudden. Maar volgens mij moet dat ook kunnen zonder capaciteit in te leveren. Samen met Henk heb ik hier uitvoerig over gesproken en wellicht dat dit nog anders wordt. Misschien dat de komende software-update hierin al voorziet, mocht dat zo zijn, dan is de vuller wat mij betreft helemaal perfect.”

Meer informatie

Meer inforamtie over Mechtatec?
Website: www.mechatec.nl
E-mail: verkoop@mechatec.nl