Teelt u mais, aardappelen, groenten of een andere nitraatgevoelige hoofdteelt? Heeft u percelen langs waterlopen die opgenomen zijn in de Vlaams Hydrografische Atlas (VHA) en liggen deze in gebieden met een slechte waterkwaliteit (gebiedstype 2 en 3)? Vergeet dit seizoen niet om een beschermingsstrook aan te leggen.
Waarom beschermingsstroken?
Een beschermingsstrook past niet alleen mooi in het landschap, ze is vooral nuttig voor landbouw én milieu. Zo’n strook, denk maar aan een grasbufferstrook, werkt bufferend tegen erosie. Door te kiezen voor meerjarige mengsels met verschillende bewortelingdieptes worden nutriënten uit diepere lagen opgenomen waardoor ze een bijzonder gunstig effect hebben tegen uitspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater. Ze dragen bovendien bij aan de biodiversiteit en trekken insecten en bijen aan die belangrijk zijn voor de bestuiving van gewassen.
Moet ik dit jaar een beschermingsstrook aanleggen?
Heeft u percelen met nitraatgevoelige hoofdteelten op percelen langs VHA-waterlopen in gebiedstype 2 en 3? Dan moet u dit seizoen een bemestings- en pesticidenvrije beschermingsstrook aanleggen van vijf meter, te tellen vanaf de bovenste rand van het talud van de waterloop. De 1 meter-teeltvrije-strook maakt deel uit van die beschermingsstrook.
Hoe vind ik de percelen langs VHA in gebiedstype 2 en 3 terug?
Controleer uw percelen via de app LV-AgriLens, verzamelaanvraag of het geoloket landbouw. VHA-waterlopen zijn in het blauw aangeduid. Gebiedstype 2 en 3 zijn de oranje en rode gebieden op de kaart.
Wat mag er in de strook staan?
In 2025 mogen er nog niet-nitraatgevoelige teelten ingezaaid worden en bodembewerking is toegelaten, behalve in de 1 meter-teeltvrije zone. Niet-nitraatgevoelige teelten zijn onder meer granen, gras, vlinderbloemige gewassen zoals klaver. Een volledige lijst van de niet-nitraatgevoelige teelten vindt u op de VLM-website. Spontane vegetatie is ook toegelaten. Hou er bij uw keuze rekening mee dat er geen bemesting en pesticiden mogen gebruikt worden.
Hoe moet ik de beschermingsstrook aangeven?
De oppervlakte van de beschermingsstroken wordt afgetrokken van de bemestingsruimte van het perceel.
- Teken de beschermingsstrook als een apart perceel in op de verzamelaanvraag en dit voor 30 juni 2025.
- Vink de strook aan als beschermingsstrook.
Bekijk de video
Bekijk ook de video over de beschermingsstroken in 2025.
Bron: VLM