Als we het over banden hebben, staat VF voor “Very High Flexion Tyre”. Dankzij de VF-technologie kunnen machines zwaardere lasten dragen met een beperkte bandenspanning. Het gebruik van VF-banden in combinatie een luchtdrukwisselsysteem is een manier om de bodem te beschermen, vooral onder natte omstandigheden. De redactie ging langs bij akkerbouwer Didier Labye, een pionier op het gebied van rijden onder lage bandenspanning, die sinds 1999 gebruik maakt van luchtdrukwisselsystemen.
Didier Labye verbouwt bieten, tarwe, gerst en aardappelen. Hij voert al deze landbouwactiviteiten zelf uit, behalve het uitrijden van mest. Dit akkerbouwbedrijf, gelegen in Visé (België), houdt ook vleeskuikens. Alle trekkers op dit bedrijf zijn uitgerust met een luchtdrukwisselsysteem, dat is gebruikt in combinatie met VF-banden. Labye vindt de keuze voor de juiste banden op zijn bedrijf belangrijk: “Om de trekkracht van de trekker op de grond over te brengen, is een geschikte band nodig.

“Eerste schakel tussen de trekker en de grond”
De banden zijn de eerste schakel tussen de trekker en de grond en daarom het belangrijkste onderdeel van een trekker. De keuze van banden wordt vaak verwaarloosd, terwijl het kiezen voor een kwaliteitsband, die weliswaar duurder is in de aanschaf, op de lange termijn voordeliger en kostenbesparend is.”
Het ontwikkelen van de ideale band is complex, zoals de akkerbouwer ons uitlegt: “In de landbouw moeten banden kunnen vervormen om de bodem zo dicht mogelijk te omsluiten, waardoor ze een ‘rupseffect’ krijgen. Ze moeten uit de modder raken onder natte omstandigheden, terwijl ze onder droge omstandigheden in de grond moeten kunnen dringen. Ze moeten ook comfortabel zijn op de weg. Daarnaast moeten ze duurzaam zijn, dus niet te snel slijten, een zware lading kunnen dragen en niet te duur zijn.”
Aandacht voor de bodemstructuur
Deze akkerbouwer kreeg aandacht voor de bodemstructuur na het gebruik van banden met een karkas van verminderde kwaliteit op één van zijn trekkers met 200 pk. Om de levensduur van zijn banden te verlengen koos hij voor een luchtdrukwisselsysteem. “Het beperken van de bandenspanning verbetert de trekkracht, zorgt voor een betere zelfreiniging en vermindert bodemverdichting. Slip is ook beperkt, wat leidt tot een lager brandstofverbruik, dat ik schat op drie tot vijf euro per uur. Dit is zowel ecologisch als economisch interessant. Bovendien, als we de grond niet verdichten, hoeven we deze ook niet te herstellen.”
Bandenslijtage
“VF-banden hebben de neiging om sneller te slijten normale banden. Om dit tegen te gaan, kan het gebruik van een luchtdrukwisselsysteem een oplossing zijn. De levensduur kan dan met vijfhonderd tot duizend uur toenemen. Voor mij gaat een standaard band met luchtdrukwisselsysteem net zo lang mee als een VF-band zonder een luchtdrukwisselsysteem.
Deze combinatie stelt ons in staat om de bodemdruk nog meer te optimaliseren.” Labye is een groot voorstander van luchtdrukwisselsystemen, maar maakt wel een kanttekening: “Een luchtdrukwisselsysteem past niet bij iedereen. Bijvoorbeeld, als de chauffeur vergeet de banden op te pompen en hij gaat de weg op met een zeer lage druk, slijten de karkassen in zeer korte tijd. Het is ook belangrijk om de banden niet te laten leeglopen bij een snelheid van meer dan vijftien kilometer per uur en niet op te blazen bij een snelheid van meer dan twintig kilometer per uur om opwarming te voorkomen.”

Zorgen voor de bodemstructuur
Zorgen voor de bodemstructuur staat hoog op de agenda van deze akkerbouwer. Met een zaaicombinatie met een rotorkopeg van vier meter werkbreedte verlaagt hij de druk op de bodem tot een minimum. Dit vermindert de bodemverdichting tijdens het zaaien van granen. Aan het einde van de rit is de opbrengst van de tarwe hierdoor hoger, verbruikt hij minder brandstof en gaan zijn banden langer mee. “Het is dus echt een rendabele investering.” De akkerbouwer uit Visé heeft nog geen luchtdrukwisselsysteem op zijn kippers. “Maar het is iets waar ik wel over nadenk om ook op dit vlak de bodemdruk te optimaliseren.” Wel zijn op dit bedrijf drie van de vier tractoren uitgerust met Bridgestone-banden. De vierde zal binnenkort worden uitgerust met Bridgestones, wanneer de originele banden aan vervanging toe zijn.
Meer veelzijdigheid voor het spuiten
De getrokken Horschveldspuit op dit bedrijf is ook uitgerust met een luchtdrukwisselsysteem. Deze investering is gedaan in 2021, waarbij een PTGsysteem is geïnstalleerd. Het duurt slechts drie minuten om van 0,6 naar twee bar te gaan. Deze akkerbouwer heeft percelen van ruime omvang, die tevens ver van elkaar verwijderd liggen, dus het snel wisselen tussen bandenspanningen is gewenst. “Hierdoor kan ik eerder het land op gaan na een regenbui. Dit heeft dus zowel ecologische als economische voordelen.”
Tekst en beeld: Antoine Van Houtte