Telers zijn steeds meer opzoek naar meststoffen, die vriendelijk zijn voor het bodemleven en geen verzurende werking hebben. Haspargit van de Alliance Groep voldoet aan die wens. Het is namelijk een hoogwaardige minerale meststof én een chloorarm kaliproduct. “Uitermate geschikt als basisbemesting voor kaliumbehoeftige gewassen.”
Haspargit als meststof
Haspargit ontstaat bij de productie van citroenzuur en wordt onttrokken aan de bietenvinasse die overblijft aan het einde van het gistingsproces. De in de bieten aanwezige kali wordt herwonnen als kaliumsulfaat. “Gerecyclede kali uit de bietenindustrie”, vat akkerbouwadviseur Crétiënne Oomen van Alliance samen. “Uniek is dat het een kaliproduct met heel weinig of geen chloor. Omdat kalium- en calciumsulfaat een hoofdbestanddeel is, verbetert deze groene meststof de bodemeigenschappen. Denk aan een stabiele structuur, het waterbergend vermogen, bodembiologie, weerstand tegen verslemping en erosie en een evenwichtig aanbod van voedingselementen.”
Zoutgehalte in teeltlaag
Voor teelten als aardappelen, uien, peen en knolselderij wordt met kali in de vorm van kali 60 ook veel chloor over het land uitgereden. “De plant doet vrij weinig met chloor. Het draagt echter wel bij aan de zoutlastbelasting van de bodem. Platgezegd stijgt de EC, oftewel het zoutgehalte, in de teeltlaag. In droge perioden gaat dat zwaarder wegen. Dit kan voor groeistagnatie zorgen en we zien soms zelfs dat jonge uienplanten stoppen met groeien of zelfs doodgaan. Vaak wordt gedacht dat dit aan bodemherbiciden ligt, maar als je beter gaat kijken blijkt de EC in veel gevallen te hoog. Het is te zout.”
Oomen adviseert telers om vooral goed over chloor na te denken. “Diverse gewassen kunnen prima chloor hebben, maar bekijk het vanuit het perspectief van het totale teeltplan. Wat doe je met kali? Voor de aardappelteelt weten we dat het effect van het strooien van chloorkali een verlaging van het onderwatergewicht betekent. Als je rassen teelt, die moeilijk op onderwatergewicht komen, wil je dat liever niet.”
Akkerbouwteelten op zandgrond
Haspargit is inmiddels een jaar of vijf beschikbaar in Nederland. De resultaten zijn zeer positief, vooral bij akkerbouwmatige teelten op zandgrond. Crétiënne Oomen benadrukt echter dat het een passend product is voor alle bodemtypes. “Uit bodemanalyses blijkt dat Haspargit een goede bijdrage levert op gronden met een lage beschikbaarheid van calcium.” De basisuitvoering kent een gehalte van 25 procent kali, 10 procent calcium en 30 procent zwavel. “De prijsstelling per kilogram is erg gunstig ten opzichte van andere producten. Reken je daarbij mee dat het een kaliumsulfaat is, die calcium ook nog mee neemt, dan is dat een groot voordeel. Eigenlijk is het een groene kalk.
Toepassing met schotelstrooier
Haspargit is een los gestort product dat uitgestrooid kan worden met een schotelstrooier. “De geadviseerde dosering ligt tussen de vijfhonderd en duizend kilo per hectare, afhankelijk van de uitgangspositie. Is je kali op orde dan begin je met vijfhonderd kilo.” Uitgangspunt is volgens Oomen om Haspargit als basisbemesting in te zetten. “Het mooiste is om zo kort mogelijk op de teelt te zitten. Sommigen ploegen het product in, maar technisch gezien is na het ploegen het beste moment. Je wilt de meststof natuurlijk zo kort mogelijk bij het gewas hebben. Ploeg je op 25 centimeter diepte dan is het vroege effect verdwenen. Voor het jonge plantje is de wortelopname van calcium en zwavel belangrijk. Kies je puur en alleen voor kali, dan is dieper ook goed. Dat is natuurlijk perceel- en bouwplanafhankelijk.”
Wilt u meer informatie over Haspargit? Kijk dan op www.alliancegroep.nl of informeer bij een van de adviseurs.
Dit betreft een artikel uit de akkerbouwkrant
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Alliance Groep en Van Sambeeck Gewasverzorging