Emiel van de Vijver, biologisch akkerbouwer Graauw in Zeeuws-Vlaanderen, heeft de afgelopen jaren volgens de filosofie van Zwarte Specht gewerkt. Hij is enthousiast over het effect.
“Ik word lyrisch van mijn gronden, hoe lekker ze werken. De gronden zijn goed bewortelbaar. Op dertig tot veertig centimeter zit het gewoon los. Het heeft echt effect.” Van de Vijver past de compost toe op al zijn percelen, vijftig hectare in totaal. Hij heeft een bouwplan met een rotatie van één op zes en verbouwt aardappelen, broccoli, pompoenen, knolselderij en pastinaak.
Voorraden voedingselementen
Het afgelopen seizoen zijn er metingen gedaan. “Voorraden met voedingselementen zijn hoog, waardoor ik weinig hoef te bemesten. We zien verbetering van de bodem, de planten zijn weerbaarder en we besparen mest. Daarnaast is de sortering in aardappelen bijvoorbeeld veel homogener. Bovendien is het gewicht positiever. Het gewas heeft meer massa, door de hogere celstructuur.
Ook zien we dat de aardappelen niet zomaar rotten, ze worden niet opgejaagd. We beregenen daarnaast minder. Door de sponswerking hebben we in natte perioden minder last van te veel water en in droge perioden hebben we minder snel te weinig.”
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Zwarte Specht