RENURE staat voor REcovered Nitrogen from manURE, dus herwonnen stikstof uit dierlijke mest. Dierlijke mest bestaat feitelijk uit een organisch deel en een anorganisch deel. Bij RENURE worden deze beide delen gescheiden. Het anorganische deel wordt RENURE, het organisch deel blijft dierlijke mest.
Het anorganisch deel bestaat uit stikstofhoudende fracties die qua werking vergelijkbaar zijn met kunstmest. In tegenstelling tot dierlijke mest hebben ze geen verhoogd risico op nitraatuitspoeling. Daarom mogen ze als kunstmest worden gezien. Zo kan bovenop de gebruiksnorm van 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest nog eens extra stikstof uit verwerkte dierlijke mest worden toegediend.
De EU heeft deze hoeveelheid vooralsnog vastgesteld op maximaal honderd kilogram stikstof per hectare. Doordat de mest wordt gescheiden in een organisch deel en een anorganisch deel kan er preciezer worden bemest.
Wanneer kunnen we Renure gebruiken?
Na jarenlang pleiten ging de Europese Commissie overstag voor het gebruik van Renure en kwam met een conceptvoorstel voor het gebruik van Renure. Welke hordes moeten nu nog worden genomen en wanneer kunnen we op zijn vroegst Renure inzetten als kunstmestvervanger? Coen de Vos van het Nederlandse ministerie van LNV schetst de stappen die er voor moeten worden gezet.
“Na stemming door het Nitraatcomité op 13 juni moet het voorstel eerst door het Europees Parlement en dat zal naar verwachting enkele maanden duren. Hoe het vervolgens in regelgeving wordt omgezet is afhankelijk van het besluit. Maar dit moet volgens mij vrij snel kunnen. Ondertussen gaan we met de sector en de ketenpartijen aan de slag om de opschaling van productie mogelijk te maken en mee te werken aan een certificeringssysteem. Met een beetje goede hoop kunnen we in het groeiseizoen van 2025 Renure als kunstmestvervanger toepassen.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ronald Hollevoet via Trekker van de Week
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.