Reesink Agri is sinds 1 oktober exclusief aanbieder van de Isaria-gewassensor in Nederland. Volgens Christiaan Borkus, productmanager akkerbouw bij Reesink, heeft Isaria als enige een sensor die op basis van nabij infrarood naast bladmassa ook de stikstofindexwaarde van een gewas meet.
Hiermee is het mogelijk om, op basis van de biomassacurve, de behoefte aan bijvoorbeeld stikstof eerder in beeld te krijgen. “Dit maakt het verschil tussen een goede opbrengst en een topopbrengst”, aldus Borkus.
Isaria heeft een passieve en actieve sensor
Met vier nabij infraroodlampen wordt het niveau qua bladmassa en stikstofindexwaarde op een aantal niveaus in het blad gemeten. We hebben het over 700 tot 1300nm, wat je met het blote oog in het blad dus niet ziet. Isaria heeft daarvoor een passieve (voor gebruik in daglicht) en een actieve (dag en nacht) sensor. De absorptie van het nabij-infrarode licht door de plant vormt de basis, waarmee inzicht wordt gegeven waarom een plant wel of niet harder groeit.
Inmiddels draaien er ongeveer vijftien systemen in Nederland. Akkerbouwer Jacob van der Borne in Reusel introduceerde de sensor in Nederland. Daar zijn destijds actieve sensoren op een 33 meter brede spuit geplaatst.
Bladmassa en stikstofindexwaarde meten
“Hiermee krijg je data die beslissingsondersteunend zijn, je hebt nog geen teeltadvies”, benadrukt Borkus. Hij benadrukt dat Isaria-techniek met het meten van bladmassa én de stikstofindexwaarde uniek is, “maar we creëren ook een nieuw probleem, want als je er niet het juiste advies bij krijgt, wordt het lastig. Je hebt sowieso wel twee of drie seizoenen nodig om een gevoel te krijgen bij de cijfers en die te interpreteren.’’
Precies de stikstofbehoefte meten
Reesink Agri zoekt daarom toenadering tot teeltbegeleiders. De eerste systemen onder de vlag van Reesink Agri zijn inmiddels verkocht. “Dit komt mede door de ondersteuning van teeltadviesbedrijven. De telers meten iedere week met de veldspuit de waarden. Op basis daarvan wordt een gericht advies gegeven voor bijvoorbeeld het moment, de plek en de hoeveelheid kunstmest die gestrooid wordt.” Volgens Borkus zijn er praktijkvoorbeelden van pootgoedtelers die al een paar jaar met een Isaria sensor werken en op basis van de biomassacurve en de stikstofindexwaarde precies weten wanneer het gewas behoefte aan stikstof heeft. “Dankzij de sensor strooien zij op exact het juiste moment hun meststof.”
Borkus ziet veel potentie voor Isaria, vooral in de hoogsalderende gewassen. De actieve sensor zal het eerst in beeld komen. “Omdat het grote gros van de telers in de avonduren op de spuit zit.” De terugverdientijd is lastig aan te geven en hangt ook nadrukkelijk af van het teeltadvies.
Tekst en beeld: Martin de Vries