De vraag naar schoffelmachines stijgt nog steeds, zowel in de biologische als de gangbare teelt. In de eerste plaats is er een stijging omdat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die achter de machine kunnen lopen en ten tweede zijn de kosten voor personeel hoger dan de eenmalige uitgave voor een schoffel.
Ook bij machinefabrikant HAK merken ze dat de vraag naar schoffels toeneemt: “Het gemak van een schoffel gecombineerd met de precisie waarmee gewerkt wordt, is voor veel telers een interessant alternatief voor de (dure) mankracht waarmee eerst gewerkt werd”, aldus eigenaar Koos van HAK.
Nauwkeuriger en geavanceerder
HAK ontwikkelt, produceert en vermarkt een breed assortiment schoffelmachines voor alle vlakveld- en ruggenteelten. HAK innoveert graag. Jaarlijks introduceren ze minimaal één nieuw of sterk verbeterd product. Zo heeft de populaire EX-serie dit jaar een upgrade gekregen door de toevoeging van een derde schijf die bovenop de rug loopt. Hiermee kan de teler het schoffelproces nog nauwkeuriger uitvoeren en beheersen. Dit maakt de machine geschikt van het begin tot aan het einde van de teelt.
Meer dan de helft van de schoffels die nu geproduceerd en verkocht worden zijn voorzien van stuurschijven of camerabesturing. Ook speelt men in op de algemene trend dat machines geavanceerder en lichter worden, waarbij elke millimeter telt. Daarom kan HAK ook autonome en InRow schoffelmachines leveren.
Modulaire elektrische verstelling
Maar daar blijft het niet bij. Havelaar: “We beschikken nu over een modulair opbouwbaar verstelsysteem. Door deze uitbreiding bestaat ons assortiment uit lichte, middelzware en zware elektrisch aangedreven schoffel en schoffelonderdelen verstelling. Dat zorgt ervoor dat we over het volledige spectrum van de S-serie tot en met de EX-serie kunnen voldoen aan de vraag. Deze stap stond al enige tijd op de wensenlijst van ons en op dat van onze klanten. We hebben dat nu verder ingevuld.”
Vruchten plukken
Een belangrijke stap zo erkent Havelaar: “Er is gewoon steeds meer vraag naar elektrisch. Allereerst vanwege het kostenplaatje, maar ook omdat de machine veel makkelijker in te stellen is en mankracht schaarser en schaarser wordt. We zijn al een aantal jaren bezig met het bouwen van elektrische schoffels en aanverwanten, zoals aanaarders en dergelijke. Het komt dus niet uit de lucht vallen. Wij leggen altijd de keuze bij de klant en die vraagt om dit soort producten. Wij kunnen nu tegen iedereen die binnenkomt zeggen: Hoe wil je het hebben? En dan zorgen wij ervoor dat het zo geleverd wordt.”
Definitieve verschuiving
De omschakeling naar elektrisch is het gevolg van een totale marktverschuiving in de akkerbouw. De periode waarin het aantal middelen daalt, is nu echt aangebroken. Heel lang waren er alternatieven voorhanden, maar ook daar lijkt langzaam maar zeker de rek wel uit. Havelaar: “Veel biologische telers liepen al voorop bij innovaties en nu gaan ook steeds meer gangbare telers toch echt definitief de overstap maken naar schoffelen al is het wellicht om de resterende middelen te behouden.”
Knopen
“Waar vorig jaar nog een deel van deze vooruitstrevende boeren met een oude schoffelmachine het land op gingen, worden nu knopen doorgehakt door een lichte, moderne met GPS-aansturing en camera-besturing uitgeruste schoffel aan te schaffen.”
Autonome zelfrijders
Voor komend teeltjaar blijft de focus op het verbeteren van de nauwkeurigheid, het verhogen van het gebruikersgemak en de omschakeling naar elektrisch. Havelaar verwacht dat de komende jaren het proces evolueert van oude technieken, via moderne elektrische installaties naar autonoom. “Minder universeel en meer gericht op een specifieke teelt waarbij de machine aangezet kan worden en de boer vervolgens weg kan lopen om iets anders te doen. Maar ook dit proces zal beginnen met een (kleine) groep voorlopers waarna de grote massa volgt. Eigenlijk is dat de fase waarin we nu zitten met de omschakeling naar elektrisch schoffelen. Het gehele proces naar autonome zelfrijders zal dan ook nog wel wat jaren in beslag gaan nemen, maar uiteindelijk gaan we daar wel naartoe.”
Uitdaging
Terug naar het hier en nu, waarin de toegenomen interesse voor moderne schoffeltechniek wel wat uitdagingen kent. In deze tijd zonder grote beurzen en productpresentaties is het een stuk lastiger om de eindgebruiker te bereiken. “Dat geldt voor iedereen natuurlijk. We hebben dit opgevangen door een nieuwe website te lanceren, het plaatsen van artikelen als deze en door veel individuele afspraken te maken. Het voordeel daarvan is dat we meer tijd nemen voor onze klanten, dat gaat op beurzen natuurlijk een stuk moeilijker. Zo heeft ieder nadeel ook weer een voordeel en dat geldt ook hiervoor.
Meer informatie
Meer informatie over de schoffels van HAKNL. Kom (op afspraak) langs of bezoek de vernieuwde website: https://haknl.com/
Tekst: Richard Bender
Beeld: HAK