ILVO werkt in het nieuwe Horizon Europe project STELLA aan snellere en betere detectie, beheersing en bestrijding van ziekten en plagen bij planten. Dit door maximaal in te zetten op digitalisering en nieuwe technologie.
Concreet bouwen 14 partners uit zeven landen een systeem voor vroegtijdige waarschuwing, detectie en beheersing; genaamd STELLA PSS (Pest Surveillance System). Dit doen ze met artificiële intelligentie, drone-, data-, sensortechnologie en citizen science. Om dit goed te laten werken, moet veilig en efficiënt data gedeeld zijn uit verschillende bronnen. ILVO stelt zijn expertise hierover ter beschikking, met DjustConnect als voorbeeld. Het systeem zal uiteindelijk gedurende drie jaar in de praktijk getest gaan zijn.
Toenemende ziektedruk
Met de klimaatverandering neemt de druk van nieuwe ziekten en plagen op planten toe. Het aantal toegelaten chemische beschermingsmiddelen neemt tegelijk af. Om de eigen voedselproductie op een duurzame manier te verzekeren, geeft Europa in zijn Green Deal en Farm-to-fork strategie richting aan een groene transitie die maximaal digitaal is.
Het Stella-project
Het STELLA-project wil slimme oplossingen voor de detectie en beheersing van quarantaine en andere gereguleerde plantschadelijke organismen (ziekten en plagen) aanbieden. En daarnaast nieuwe methodologieën ontwikkelen en de doeltreffendheid ervan valideren in de praktijk. STELLA PSS zal bestaan uit drie componenten:
- Een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor plagen dat gebruikmaakt van nieuwe voorspellingsmodellen en sensoren.
- Een accuraat detectiesysteem dat gevoed is met data van drones en robots, detectie op afstand en dichtbij, citizen science en slimme insectenvallen.
- Lokale hotspot detectie van besmettingen, zodat beheersing en bestrijding efficiënt en doeltreffend verloopt.
8 schadelijke organismen
Het project zal zich richten op acht voor de Europese landbouw relevante, quarantaine- en andere gereguleerde plantziekten en -plagen. Zoals de bacterie Ralstonia solanacearum die bruinrot veroorzaakt bij tomaten. Maar ook het aardappelbladrolvirus en de schimmel Verticillium dahliae die verwelkingsziekte induceert bij onder meer aardappel.
Zes pilots in vijf landen
Gedurende drie jaar zal het STELLA-systeem getest worden op veld-, boerderij- en regionaal niveau in zes pilots voor akkerbouw, fruitteelt en wijnbouw en grote, moeilijk bereikbare gebieden zoals bossen. De pilots vinden plaats in vier Europese landen (niet in België) met verschillende klimatologische en geologische kenmerken en in Nieuw-Zeeland.
Meer informatie
Het STELLA-project ging officieel van start op 1 januari 2024. De kick-off vond plaats op 6 en 7 februari 2024 in Athene. Het project ontvangt bijna vijf miljoen euro financiering uit het Horizon Europa programma. In totaal zijn 14 partnerorganisaties uit zeven landen betrokken.
Bron: ILVO