Globachem presenteert het nieuwe gewasbeschermingsmiddel Panorama®. Deze systemische fungicide kan worden ingezet voor bieten, granen en koolzaad. Het middel is beschikbaar op de Belgische markt. In Nederland zit het nog in de productregistratieprocedure.
“Het grote voordeel van Panorama is dat het kan zijn ingezet voor meerdere teelten”, vertelt Keppens. “Op deze manier kun je met één fles langs verschillende teelten gaan. Dit werkt efficiënter. “We merken dat de vraag naar dergelijke middelen groot is, met name in landen waar veel suikerbieten worden geteeld, zoals in Duitsland. Daar is Panorama al twee jaar in gebruik geweest onder een ‘noodetiket’, omdat de resistentie tegen Cercospora dermate hoog was.”
In de suikerbietenteelt beschermt Panorama tegen bietenroest en Cercospora, maar er is ook effectiviteit gemeten tegen Ramularia en echte meeldauw. Dit maakt de efficiëntie van de suikerbieten groter en vermindert de bladaantasting. Het middel werkt zowel preventief als curatief en mag één keer worden toegepast in een dosis van 0,6 liter per hectare. Panorama kan het beste in de eerste behandeling worden ingezet.
Granen
Panorama is een samenstelling van Prothioconazole en Metconazole. In de suikerbietenteelt zijn dit nieuwe actieve stoffen, maar in granen is het al langere tijd toegepast. De verandering van de verhouding tussen deze stoffen kan een groot verschil maken en zo vormt het een sterke mix, volgens Keppens. “In granen is Panorama breed inzetbaar. Het werkt tegen de meeste ziekten in zowel zomer- als wintertarwe, maar ook -gerst, -rogge, -haver, -spelt, -triticale en -koolzaad. Denk hierbij aan ziekten zoals fusarium, bladvlekkenziekte, bruine en gele roest.
Ook geldt deze bescherming voor granen in veredeling.” Om dit te kunnen onderbouwen is Panorama in proeven vergeleken met zuivere Prothioconazole en Metconazole, ondanks dat de dosis van deze stoffen in het nieuwe middel is afgenomen met respectievelijk 38 en vijftig procent. In graanproeven werd Panorama in 0,5 liter per hectare toegediend. Hierdoor ging de opbrengst van tarwe en rogge omhoog en verbeterde de weerbaarheid tegen fusarium, ondanks dat Proline, een middel op basis van Prothioconazole, al een sterke bescherming geeft tegen deze plantenziekte.
Ook kan het middel worden ingezet in de bloeiperiode van koolzaad, een groeiende teelt in België, waar het zorgt voor een stijging in opbrengst tot vijf procent, vergeleken met Proline.
Hoge ziektedruk
“Vorig jaar lag de ziektedruk al best hoog. Gezien het natte seizoen zien we dat de ziektedruk ook dit jaar weer hoog ligt. Voor bieten is dit middel daarom een gigantische aanwinst, want er zijn heel weinig middelen beschikbaar in deze teelt. Voor de granen is het een mooie aanvulling op de huidige toegestane middelen.”
Panorama is per direct beschikbaar in België en staat op de lijst om te worden toegelaten in andere Europese landen, zoals Nederland. Uit de proeven mag in ieder geval blijken dat het middel goed functioneert onder verschillende klimaatomstandigheden, van maritieme zones tot het noordoosten van Europa. Op deze manier vormt dit middel een optimistisch vooruitzicht voor op veel Europese percelen.
Tekst en beeld: Kim Sjoers
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.