De droge zomer van vorig jaar bewees nog maar eens dat een goede en doordachte waterhuishouding op een land- en tuinbouwbedrijf van groot belang is. Maar wat zijn nu de mogelijkheden? Hoe begin je eraan en hoe behoud je zelf de controle over de waterstromen op je bedrijf?
Allemaal vragen waar land – en tuinbouwers moeilijk een antwoord op kunnen vinden. De onderzoekers van het Europese project Life ACLIMA brengen daar vanaf 2023 verandering in.
Op 27 en 28 februari staan de Waterpeilers, een team waterexperten van de praktijkcentra land – en tuinbouw van de provincie Antwerpen klaar om land- en tuinbouwers op hun bedrijf advies te geven. En dat zowel in de glastuinbouw, openluchtteelten, zachte fruitsoorten, de melkveesector als de pluimveesector. Geïnteresseerde land- en tuinbouwers kunnen het nieuwe jaar starten met hun goede watervoornemens online te registreren.
Waterpeilers on tour
De Waterpeilers nemen contact op met de geïnteresseerde bedrijven en rijden op 27 en 28 februari de provincie Antwerpen rond om land- en tuinbouwers met raad en daad bij te staan op hun bedrijf. Ze peilen naar de waterhuishouding, beoordelen de huidige waterbronnen en het verbruik en kijken waar er mogelijkheden zijn om anders en beter om te gaan met water. Ook kunnen ze je adviseren rond subsidiemogelijkheden en zorgen ze mee voor begeleiding indien er na het bedrijfsbezoek concrete maatregelen uit de bus komen.
Hergebruik of opvangen van water
Denk je aan het hergebruik van spoelwater op je pluimveebedrijf, het opvangen van dakwater van (melkvee)stallen, wil je advies over verschillende afdekmaterialen voor bassins binnen de glastuinbouw of irrigatie-advies voor vollegrondsgroenten? Ook het plaatsen van een demonstratiecontainer met verschillende waterzuiveringstechnieken behoort tot de mogelijkheden. De Waterpeilers komen op bezoek bij land- en tuinbouwbedrijven om te kijken waar ze land- of tuinbouwers kunnen helpen met hun watergebruik.
Gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen: “Bij de start van het nieuwe jaar reiken we via het Europese project Life ACLIMA graag de hand aan land- en tuinbouwers die hun waterhuishouding onder de loep willen nemen en optimaliseren waar mogelijk. Op 27 februari volg ik graag mee een bedrijfsbezoek waar ik mee de uitleg volg over het belang van demonstratie en implementatie van maatregelen die voor meer waterbeschikbaarheid zorgen in de land- en tuinbouwsector. Deze sector meer weerbaar maken tegen een veranderend klimaat is immers één van de speerpunten de komende jaren.”
Bron en beeld: Provincie Antwerpen