Met het FLAXIT-project biedt VITO de vlastelers en –verwerkers de opportuniteit om de waarde van hun vlaszaad te optimaliseren. In België alleen al is er jaarlijks 20.000 ton vlaszaad beschikbaar. Dit werd tot nu toe als een reststroom beschouwd en vooral voor laagwaardige technische toepassingen gebruikt.
Via een bioraffinageproces wil FLAXIT industrieel relevante producten maken uit de olie, koolhydraten en eiwitten die in vlaszaad aanwezig zijn. Het opzetten van nieuwe waardeketens staat hierbij centraal.
Componenten uit vlaszaad gebruiken
Door de verschillende componenten uit het vlaszaad als grondstof te gebruiken, kunnen producenten van onder andere cosmetica / persoonlijke verzorgingsproducten, technofunctionele voedingsingrediënten en biobased materialen hun klanten een bio-based, hernieuwbaar en vegan alternatief bieden. Een win-win voor zowel de vlassers, de verwerkende industrie als de consument.
FLAXIT
FLAXIT is een samenwerking tussen VITO, Universiteit Antwerpen, ILVO en Karel de Grote Hogeschool. Het FLAXIT project wordt gefinancierd door FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) binnen het Impulsprogramma Bioeconomie. Een van de doelproducten is ‘esters’. VITO heeft een sterke achtergrond in enzymatische ester synthese zoals aangetoond in verschillende Catalisti-projecten ‘Lipametics’, ‘Sweetest’, INTERREG-projecten ‘Valbran’, ‘Inticosm’ en het Horizon Europe-project ‘INCITE’. Deze expertise wordt nu verder ontwikkeld door lokaal geproduceerde vlaszaadolie te gebruiken voor de productie van esters voor bijvoorbeeld cosmetische toepassingen.
Bron: ILVO Vlaanderen