“Je staat versteld van de hoeveelheid grond en kluitjes dat er nog uitkomt”

Wisselende beelden in de Noordoostpolder. Her en der worden de gewassen van het land gehaald, maar het is overwegend stil op de akkers rondom Emmeloord. Zo ook bij Booijink VOF te Ens, waar er noodgedwongen tijd is voor allerhande werkzaamheden én een interview. Over de egelband van Boltt Machinery welteverstaan, die dik vijftig procent aan grond, kluiten en loof bij het inschuren verwijderd.

De egelband draait nu voor het tweede seizoen bij Steven Booijink, derde generatie akkerbouwer in de NOP, die het bedrijf samen runt met broer Arnold. “De egelband wordt gebruikt bij het inschuren, maar kan ook bij het sorteren worden ingezet. Al dan niet afhankelijk van de hoeveelheid grond en kluitjes die we aantreffen.” De egelband is hiervoor uitgerust met dwarsrollen om het product zijwaarts naar de volgende band te verplaatsen. Verder is de machine uitgevoerd met een spindel verstelling, zodat de rollen in de machine snel te verstellen zijn bij een raswissel.

Minder grond en kluitjes

Rudy van Steenbergen is medeeigenaar van Boltt Machinery dat hij samen met Pim de wit in 2018 heeft gestart. Zij richten zich op de verwerking van aardappelen en bollen in kisten en produceren machines in samenspraak met de klant. “Zo hebben wij bij de egelband aanpassingen doorgevoerd waardoor er meer kluiten kunnen worden verwijderd. Met als eindresultaat een schoner product. Dat komt omdat deze eenvoudig en zeer secuur af te stellen is om ervoor te zorgen dat er geen aardappelen doorheen gaan.” Door de diameter van de rol is de machine tevens zeer productvriendelijk”, zo vertelt hij.

Boltt Machinery is gestart in 2018 en richt zich volledig op de verwerking van aardappelen en bollen in kisten. De machines worden in samenspraak met de klant geproduceerd

Minder bewaarziektes

Booijink is na één volledig seizoen in ieder geval zeer te spreken over de machine. “Je staat er eigenlijk versteld van hoeveel grond en kluitjes er nog uit komen aan het eind van de lijn, vlak voor de kistenvuller. En dat is een goed teken. Onze aardappelen gaan schoner de kist in en dat bevordert de droging. Zonder egelband krijg je toch een stortkegel van droge grond in de kist. Dit verstoort de luchtverplaatsing. Uiteindelijk krijg je het dan wel droog, maar er is meer energie voor nodig en bovendien werkt het bewaarziektes in de hand. Met deze egelband voorkomen we dat.”

Droogproces cruciaal

“Aardappelen hebben altijd last van bewaarziektes”, vervolgt Booijink. “Zeker na het wegvallen van enkele behandelingsmiddelen. Door optimaal te drogen, kunnen we de onbehandelde aardappelen in goede conditie houden. En dat is nodig, want behandelde aardappelrassen waar geen vraag meer naar is, kunnen we niet afzetten. Zonder behandeling kunnen we de aardappelen altijd nog afzetten aan het voer. Daarmee bewijst de egelband eigenlijk al direct zijn waarde.”

Maatwerk

De egelband op het bedrijf in Ens is aangepast aan de wensen van Booijink. Zo is de hoogte op maat gemaakt en zijn er verschillende mogelijkheden voor de lengte en diameter van de rol. Van Steenbergen: “Wij focussen ons volledig op de wensen van de klant en opereren binnen het spectrum van volledig custom-made machines en standaard maatwerk. Voor specifieke vragen hebben wij altijd wel een antwoord. Zo draaien er in Noord-Holland complete sorteerlijnen voor bloembollen en zijn er complete sorteerlijnen voor aardappelen in de maak.”

Rudy van Steenbergen van Boltt Machinery en akkerbouwer Steven Booijink, die zeer te spreken is over de egelband: “Onze aardappelen gaan schoner de kist in en dat bevordert de droging

Hij vervolgt: “We construeren altijd naar de wensen van de klant. Zo kan het zijn dat van één machine niet één uitvoering hetzelfde is. Dat heeft te maken met de hoogte van de kisten, plaatsing van de vuilband en als je haaks afvult, dan heb je de lengte nodig. De machine verdeelt de vuiligheid toch wel iets over de band. Met meer lengte heb je een beter resultaat. Overigens zijn al onze machines voorzien van een tweelaags poedercoating om ze bestand te maken tegen de elementen.”

Meer informatie

Boltt Machinery
Espelerpad 16
8311 PT Espel
Rudy van Steenbergen
E: r.vansteenbergen@bolttmachinery.nl
T: +316 13025921