Vorig jaar werden meer dan 5.900 vacatures gepubliceerd op de website van de VDAB. Daarvan werden net geen 4.100 stuks ingevuld, of 83,6 procent. Daarnaast ontvingen landbouwbedrijven ruim 18 miljoen euro steun via verschillende coronamaatregelen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) opvroeg bij bevoegd minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).
Seizoenarbeiders
De uitbraak van de coronacrisis vorig jaar viel net samen met de start van het oogstseizoen. De reisbeperkingen zorgden ervoor dat de talrijke buitenlandse seizoenarbeiders niet tot bij ons geraakten, met grote tekorten aan arbeidskrachten tot gevolg. Daarom riep landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) samen met de VDAB de website Help de Oogst in het leven, waarop land- en tuinbouwers hun vacatures kwijt konden. In de periode van maart 2020 tot februari 2021 werden 5.904 vacatures voor de bos-, land- en tuinbouw en vissers gepubliceerd. De VDAB kon uiteindelijk 4.098 vacatures invullen, dat is 83,6 procent.
Omzetverlies
Naast het gebrek aan werkkrachten, had de coronacrisis ook een stevige impact op de bedrijfsvoering van landbouwers. Internationale waardeketens zijn verstoord waardoor landbouwers moeilijker hun producten kwijtraakten en de prijzen daalden. Land- en tuinbouwers raamde hun omzetverlies in het begin van de crisis op 25 procent. Twee deelsectoren, de sierteeltsector en aardappelsector, zijn uitzonderlijk zwaar getroffen.
Coronasteun
Daarom voorzag de Vlaamse regering een aantal steunmaatregelen. Ludwig Vandenhove vroeg cijfers op over hoeveel steun tot nu toe verleend werd. Daaruit blijkt dat 429 bedrijven uit de aardappelsector en 141 bedrijven uit de sierteeltsector steun aangevraagd hebben via het noodfonds. Ondertussen is meer dan 5 miljoen euro toegekend aan aardappeltelers en iets meer dan 10 miljoen euro steun aan siertelers. Daarnaast konden landbouwbedrijven ook aanspraak maken op de reguliere steunmaatregelen. Zo werd in totaal 3,751 miljoen euro aan steun uitgereikt: 1,942 miljoen euro via de compensatiesteun voor in totaal 649 aanvragen en 1,809 miljoen euro steun via het beschermingsmechanisme voor 725 aanvragen. Ook konden landbouwbedrijven een tijdelijke VLIF-waarborg bij een slechte conjunctuur aanvragen. Uit het antwoord bleek dat er nog geen aanvragen voor deze steunmaatregel zijn binnengekomen.
Landbouw crisis voorkomen
“De coronacrisis heeft veel internationale afzetmarkten verstoord waardoor prijzen voor landbouwproducten de dieperik in gingen. Uiteindelijk zijn het de boeren die hier het slachtoffer van worden. Daarom is deze steun voor de landbouwsector meer dan welkom,” vindt Ludwig Vandenhove. “Wel moeten we nadenken over hoe we onze landbouw in de toekomst meer robuust kunnen maken tegen internationale crisissen. Onze landbouwsector is immers enorm gericht op export en bij de kleinste problemen in internationale waardeketens zitten individuele landbouwers al vaak in de problemen. Misschien is het tijd dat we dit exportmodel in vraag stellen?”
Bron: Vilt